Bmw Klasikleri

Uçan Tuğla E21 BMW 320i Turbo Group 5

Bugün E21 BMW hayranlarını sevindirecek bir makalem var. E21 BMW 320i Turbo Group 5, BMW 320’nin 1977’de BMW 3.0 CSL’nin yerine geçmesi için tanıtılan ve bloklu gövde şekline atıfta bulunularak Flying Brick (Uçan Tuğla ) olarak adlandırılan Grup 5 versiyonunu sizlere tanıtacağım.

E21 BMW Group 5 1977-1979

E21 BMW 320i Turbo Group 5, BMW tarafından 225 kW’a (302 bhp) modifiye edilmiş bir Formula 2 motoruyla çalışıyordu. 2 litrelik sıralı dört silindirli , Turboşarjlı M12 BMW motoru, 5 ileri getrag şanzımanı ile güçü yola iletiyordu. Elbette böyle muhteşem bir güç ancak bir yarış şasisi ve çok yönlü aerodinamik yardım sayesinde yola aktarılabilirdi.

E21 BMW Group 5 Motor ve Teknik Özellikleri

Ancak muhteşem olan sadece otomobil ve teknolojisi değildi: Üç BMW fabrika otomobilinin direksiyonundaki sürücüler de yarış pistinde ve dışında heyecan yarattı. BMW Genç Takımı olarak bilinen, gelecek vaat eden üç sürücü Eddie Cheever, Marc Surer ve Manfred Winkelhock, Almanya Motor Yarışları Şampiyonası’nda yerleşik rekabete giren ateşli genç yeteneklerden oluşan üçlüydü. 

BMW Team Eddie Cheever, Marc Surer ve Manfred Winkelhock

1977/78’de toplam 28 adet Grup 5 BMW 320i üretildi. BMW Motorsport GmbH, binek otomobilleri dünyanın her yerindeki yarış takımlarına spor kitleri olarak teslim etti.  BMW, Marques Dünya Şampiyonunu optimum puanla 2 litre sınıfının galibi olarak tamamladı: 320i ile şirket, 3 Serisi serisinin sportif hedeflerinin kesin kanıtını sunmuştu.

BMW 320i Turbo

Group 5 320, Amerikan Uluslararası Motor Sporları Birliği serisinde McLaren ekibi tarafından da kullanıldı. Avrupa Binek Otomobil Şampiyonası’nda motor hacim sınıflarının yeniden düzenlenmesi ve BMW’nin Formula 1’e girmesinin ardından, BMW Motorsport başlangıçta odağını BMW 5 ve 6 Serisinin tek galibiyette toplanacağı 2500 cc üzeri sınıfa çevirdi.

BMW Group 5

BMW mühendisleri E21 BMW 320i Turbo Group 5’i teknik çizimler olmaksızın yalnızca 12 haftadan biraz daha uzun bir sürede geliştirildi. BMW Motor Sporları mühendisleri, otomobil kademeli olarak nihai şeklini alırken modifikasyonları doğrudan gerçekleştirdi ve 70’li yılların sonlarında BMW Markasının adını olması gereken yere başarı ile taşımayı başardılar. Kalın sağlıcakla…

E21 BMW Group 5

Yazılarımdan daha kolay haberdar olmak için Bloğuma Abone olabilirsiniz böylelikle yeni yazılarım otomatik olarak mail kutunuza iletilebilecektir. Ayrıca yazı aralarında bulunan ticari paylaşımlardan bir iki tanesini ziyaret ederseniz varlığımızı sürdürmemize ufakta olsa bir destekte bulunmuş olacaksınız. Bu konudaki hassasiyetiniz için şimdiden teşekkür ederim…

Serdar BELLEK

Bu Bloğun yazarı Serdar BELLEK 1967 Yılında İstanbul Sarıyer'de doğdu, Mercedes Benz Bayisi Mengerler'de ve bayi teşkilatlarında yaklaşık 15 yıl boyunca 2.El Otomobil Satış Müdürlüğü yaptı. 2009 yılından 2019 yılına kadar başta Mercedes Benz ve diğer Alman otomobillerinin satışını yapan ASR MOTORS'da Genel Müdürlük yaptı. Evli ve üç çocuk babasıdır. Bu Bloğu kurmaktaki amacı yine kendisinin kurucusu olduğu ve 35.000 Üyesi bulunan Mercedes Benz 2.EL® Facebook gurubunun devamında, Mercedes Bmw ve diğer tüm klasik otomobil markalarına ve klasik olan her türlü objeye gönül vermiş kişilerin ''Doğru ve Sağlıklı Bilgilere'' ulaşmasını temin etmek, almak istedikleri araçları aldıklarında karşılaşacakları durumları kendilerine bildirmek, ve Türkiye'deki ikinci el piyasası hakkında doğru bilgilere ulaşmasını sağlamaktır.Lütfen Yorumlarınız ile bloğumuza destek olunuz...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Content is protected !!