Range Rover Classic Tarihçesi
Range Rover Classic Tarihçesi 1970 yılından 1996 yılına kadar üretilen 317.615 adetlik üretimi kapsar. Seri üretimine 1970 yılında başlanan Range Rover‘in üretim serüveni o yıllarda British Leyland firmasının bünyesindeki Rover markasının altında üretiliyordu. 1978 yılında British Leyland, Land Rover markasını müstakil bir hale getirerek ayrı bir şirket çatısı altında üretmeye başladı.
1986 yılında Rover Grubu markayı tekrar devraldı ve 1994 yılında Land Rover markasını BMW‘ye satana kadar elinde bulundurdu. 2000 yılında BMW Land Rover’i Amerikan Ford firmasına sattı. 2008 yılında Land Rover, Hindistanlı otomotiv üreticisi Tata‘nın binyesindeki Jaguar Land Rover Şirketinin bünyesine geçti. Günümüzde halen bu şirket bünyesinde faaliyet gösteren Land Rover‘in 2019 yılında ekonomik kriz nedeni ile Çinli Geely veya Ar-Ge ortağı olan BMW ile ortaklık için flört ettiği konuşuluyordu.
Land Rover Seri 1 Tarihçesi adlı makalemde sizlere anlattığım Land Rover Seri 1 modeli ile 1948 yılından bu yana arazi araçları konusunda tecrübe kazanan Rover firması, 1967 yılında Velar adını verdikleri ilk Range Rover Prototipini üretti. Bu ilk prototip Rover’in kıdemli tasarımcısı Spen King ve yardımcısı Gordon Bashford tarafından hazırlanmıştı. Fakat Range Rover’a 1970 yılındaki son şeklini veren ve daha yumuşak hatlara kavuşturan kişi Rover’in bir çok binek aracında emeği olan David Bache‘den başkası değildi. 1969 sonlarından 1970 yılının ortalarına kadar YVB 151H’den YVB 177H uzanan plakalar ile 27 adet ön üretim Range Rover tescil edildi.
1970 yılında üç kapılı ve beş kişilik bir model olarak lanse edilen, Range Rover ( GM Buick Fireball 215’e dayanan ) Alimünyum alaşım çift Zenith-Stromberg CD2S karbüratörlü motoru ve yumuşak süspansiyonu ile Lüks otomobil müşterisine hitap eden, müthiş arazi yeteneğine sahip bir dört çekerli bir arazi aracı olarak tasarlandı. 4 ileri senkromech LT95 şanzımanına yüksek ve düşük oranlı bir transfer kutusu eklenmiştir. Ortaya çıkan kombinasyon, sekiz ileri ve iki geri hız seçeneği sunarken Range Rover’a müthiş bir çekiş gücü kazandırıyordu.
Range Rover’ın öne çıkan özelliklerinden biri, şanzımanın sürekli dört tekerlekten çekişe sahip olmasıdır. Gücün dört tekerleğin tamamına eşit şekilde dağıtılmasıyla, aracın gevşek, kaygan veya engebeli arazileri kolaylıkla geçmesini sağlayan çok iyi bir çekiş elde edilir. Normal bir aks diferansiyeli, en az dirence sahip olan tekerleğe daha fazla gücün aktarılmasına izin verme dezavantajına sahiptir. Bu nedenle, bir tekerlek çok kaygan zeminde olduğu gibi herhangi bir direnç yaşamazsa veya havada asılı kalırsa, serbestçe dönecek ve sonunda tüm gücü alacak ve böylece araç çekişini kaybeder. Üçüncü bir diferansiyel ile bu, aşırı koşullarda tüm gücün bir tekerleğe aktarılacağı anlamına gelebilir. Bunu önlemek için, üçüncü diferansiyele, uygulandığında, her bir aksa gücün % 50’sini sağlayan bir kilit takılır, böylece bir aksın her iki tekerleği de dönse bile, motor gücünün yarısı hala çekiş için kullanılabilir olacaktır.
1971 yılında Isıtmalı arka cam 74 Sterlin fark ile seçenek olarak sunuldu. 1973 yılında Yağ basıncı, yağ sıcaklığı ve ampermetre göstergesi, Silecek motorunun sol üst tarafına takılı arka cam yıkama ile silme ünitesi, artık standart oldu. 97 Sterlin fark ile Salisbury hidrolik destekli direksiyon seçeneği sunulmaya başladı.
1973 Ekiminden sonra 1974 model yılı ile birlikte Range Rover modellerinin D Direği siyah vinl malzeme ile kaplanmaya başladı. Daha önce bu alanda araç rengindeydi. 1974 yılından itibaren araca eklenen ön koltuk başlıkları (+20 Sterlin) ve 1976 dan itibaren uygulanan Parlak renkte direksiyon simidi dikkat çekmektedir.
1977 yılında Range Rover opsiyonel olarak elektrikli veya manual açılabilen Webasto sunroof seçeneği sunmaya başladı. 1977 yılında Range Rover çift egsoz borulu bir egsoz sistemiyle satışa sunulmaya başlandı. Bu arada yeri gelmişken, Range Rover modellerinde Suffix A – Suffix B gibi model adları görebilirsiniz bunlar araçlara eklenen ufak tefek yenilikleri gösterir ve Suffix F’ye kadar uzanır. Aslında bu konu çok önemli değildir ama merak eden olur diye belirtmek istedim.
1978 yılında daha önce ön kaputa monte edilen aynalar kapılara alındı. 1978 yılında Range Rover’in İngiltere’deki bekleme listesi 6 aya kadar uzadı. 1978’de opsiyonel olarak sunulan bir yenilik de Yüksek hız oranlı Fairey Overdrive 5 ileri manual şanzımanıydı.
İsviçreli Lüks otomobil üreticisi Monteverdi firması 1979 sonunda Range Rover modelinin Beş kapılı bir versiyonu üreterek Land Rover firmasını seri üretim için ikna etti. Bu araçtan çoğu İsviçri’de kalan yaklaşık 300 adet araç üretildi. 1981 Ağustosundan sonra Land Rover, 5 Kapılı Range Rover modellerini kendi üretmeye başladı.
1979 Sonunda 1980 Model yılı ile birliklikte, 75.000 adetlik üretim adedine ulaşan Range Rover, Land Rover tarafından devreye alınan 280 Milyon Sterlin’lik yatarım paketinden ilk payını alarak Yeni Makyaj yani Facelift olan yeni yüzü ile piyasaya sürülmeye başlandı. Yeni sinyaller (Ön yanda), stop lambaları, yeni direksiyon simidi, yeni tamponları, kabartma plastik yerine yapıştırma model yazısı, standar helojen farlar, standart ön koltuk başlıkları ve yeni döşeme ve boya seçenekleri ilk dikkati çeken unsurlardan bir kaçıydı.
1980 yılında İngiltere’de Schuler Presses tarafından yapılan Land Rover onaylı dönüşümler. Bayiler tarafından satıldı. Bu dönüşümler Chrysler A727 Torqueflite üç hızlı otomatik şanzıman, Schuler-Voith zincir tahrikli transfer kutusu, patentli Ferguson tam zamanlı dört tekerlekten çekiş sistemi ve dış görünüm revizelerini içeriyordu.
1981 Yılında Sınırlı Üretim Range Rover Vouge 1st Edition modeli piyasaya sürüldü. Vouge modeli sağdan direksiyonlu olarak sadece İngiltere pazarı için yaklaşık 1000 adet üretildi.
1982 Yeni 5 Kapılı Range Rover modellerinin piyasaya sürüldüğü yıldı. Beş kapılı modelde ilk dikkati çeken Monteverdi tarafından üretilen araç ile aynı kapı kolları oluyor. 3.5 litrelik V8 motorlar 125 Hp gücüne çekildi.
1982 Ağustosunda 1983 Model yılı için Special Edition Range Rover Vouge 2st Edition Otomatik 5 Kapılı modelini piyasaya sürdü. Sınırlı sayıda üretilen bu araçlar Metalik Neveda Gold ve Metalik Sierra Silver renkleri ile sadece İngiltere pazarı için üretildi.
1984‘de Tüm kapı direkleri saten siyah renge boyandı. Ön kapıların nerdeyse ortasında bulunan kapı kilidi açma koluna entegre edildi. Merkezi kilit standart oldu. Beş ileri manual şanzıman, Opsiyonel üç hızlı otomatik vites, klima, alaşım jant seçenekleri sunuluyordu. Bu yıl içinde Range Rover Vouge 3rd Edition modeli yine İngiltere pazarı için 325 adet üretildi.
1985 yılı Range Rover’in orta lçekli bir Yeni Makyaj yani Facelift geçirdi. Alttaki fotoğrafta makyaj ayrıntılarını görebilirsiniz. Bunun dışında 1986 yılında Elektronik ateşlemeli yeni enjeksiyonlu motor gücü seçenekleri, yeni Turbo Dizel seçeneği, 5 ileri manual ve 4 ileri yeni otomatik şanzıman sunulmaya başladı. Şimdi 1985 ve 1986 yılındaki değişimlere bakalım.
1987 Yılında Range Rover modellerinin tümünün ön panjurlarındaki dikey tasarım, yerini yatay tasarımlı panjurlar ile yenilendi. İç kısmında yeni tip iki kollu direksiyon, arka koltuk arkaları başlık şeklinde yükseltildi. 1988 yılında Range Rover Vouge modeline Elektrikli Sunroof takıldı. ( Tüm modellerin ayrıntılı biligileri için range-rover-classic.com sitesini ziyaret edebilirsiniz )
1989 yılında Range Rover Amerika pazarı için hazırlanan 3.9 litrelik EFI V8 yeni motorlu aracını tanıttı. Bu araç Amerika pazarında Range Rover 3.9 EFI, Range Rover Hunter Limited Edition ve Vouge’un karşılığına gelen Range Rover Country modelleri satılıyordu. 1989’dan itibaren Wabco ABS Vogue SE modelinde standart diğer modellerde opsiyonel olarak kullanılmaya başlandı.
1990 model yılı ile birlikte Amerika pazarında kullanılan 3.9 litrelik motorlar, İngiltere’de kullanılan 3.5 litrelik motorların yerini alırken, Dizel motor seçeneği ise revize edildi.
1992 yılında 4.2 litrelik V8 motora sahip Range Rover Vouge LSE paketini, Dunlop Ltd ile birlikte geliştirilen Elektronik Havalı Süspansiyon sistemini ve yeni 200 Tdi ara soğutmalı turbo dizel motorunu da tanıttı.
1993 model yılı ile beraber Amerikan pazarında dingil mesafesi 203 mm. daha uzun olan Range Rover Country LWB modeli piyasaya sürüldü.
1994 yılında Land Rover, Range Rover Autobiography 4.2 modeli ile müşterilerine belli bir temele dayanan araçta, kendi tasarımlarını oluşturmalarına imkan sağlayan “Nihai Kişiselleştirme” proğramı tanıtıldı. Bu kapsamda müşteriye 100 inç daha uzun dingil mesafesine sahip araç seçeneği de sunuldu. ( Amerika pazarındaki LWB gibi ) Bu özel proğram 1996 Şubatına kadar devam etti.
1994 Martında Range Rover “softdash” tanıtıldı. Komple yanilen yumuşak malzemeden üretilen dashbord kısmında ilk kez şoför ve yolcu Airbag’leri, yeni 4 kollu Airbagli direksiyon ile birlikte kullanıldı. Ayrıca bu senede Yeni 300 Tdi ara soğutmalı turbo dizel piyasaya sürüldü.
1995 Model yılı ile ( 1994 Ekiminden itibaren ) 25. yıla özel veda niteliğinde Range Rover Classic 25th Anniversary Final Edition modelini piyasaya sürdü. Bu araç Classic isminin ilk kullanıldığı Range Rover modeliydi. Bundan sonra öncesindeki 1970 yılına kadar olan tüm modeller Classic ismi ile beraber anıldı. Land Rover ilk kez bu modelin bagaj kapağında Range Rover Classic amblemini kullandı. Bunun dışında bu araçların bazıları TWR bodykit (Tom Walkenshaw Racing) ile donatılmıştır. Genellikle Epsom Green ve Beluga Black renkleri mevcuttur.
15 Şubat 1996′da Son Range Rover Classic üretim hattından çıktı. Başta da belirttiğim gibi toplamda üretilen 317.615 Range Rover Classic modeli ile 25 yıl süren macera sona ermiş, üretim bandındaki yerini Yeni Range Rover P38 modeline bırakmıştır.
Elbette Range Rover Classic Tarihçesi benim anlattıklarımdan ibaret değildir. 12 den fazla Ülke için özel versiyonları üretilen, bir çok modifiye ve tuning firması tarafından özel üretimleri olan Range Rover Classic için kitaplar yazılırken ben bu kadar kısa bir makale ile anlatmam mümkün değildir. Allah kısmet ederse zaman içinde Tüm Ülke versiyonlarının araçlarını sizlere tanıtmaya çalışacağım. Kalın sağlıcakla…
Yazılarımdan daha kolay haberdar olmak için Bloğuma Abone olabilirsiniz böylelikle yeni yazılarım otomatik olarak mail kutunuza iletilebilecektir. Ayrıca yazı aralarında bulunan ticari paylaşımlardan bir iki tanesini ziyaret ederseniz varlığımızı sürdürmemize ufakta olsa bir destekte bulunmuş olacaksınız. Bu konudaki hassasiyetiniz için şimdiden teşekkür ederim…
Hiç ara vermeden okudum hem teknik özelliklere yer vermeniz hem de yıllar itibari ile değişimi bir arada sunmanız çok güzeldi elinize sağlık takibe devam Makine Müh.
Beğenmenize sevindim.Teşekkür ederim…
P 38 ler hakkında yazılarınızı bekliyoruz
Günümüzde kullanilan Range Rover lar hep kullanicı hatasi yüzünden kotu durumdalar.
Bunun hakkın da bişeyler varmi :))
İnşallah RR makalelerinde sırada o var. Sorunlar konusuna gelince, Hintlilerin İngilizlerden intikamı olsa gerek :))