Anadol Klasikleri

SATILDI. 1972 Tek Kapı Anadol A1 Mkll Akdeniz’in Restorasyon Hikayesi

Restorasyon hikayemizin odağındaki araç. Tek kapılı ,1972 model  Anadol A1 Mkll Akdeniz modeli, ismini 1971 yılında İzmir’de düzenlenen Akdeniz oyunlarından almış, Anadol araçlarının üretime başladığı 1967 yılından 1973 yılının ortalarına kadar tek kapı Coupe, 1973 yılının sonlarına doğru ise Sedan ve Steyşın vagonlar ile üretimine devam etmiştir.

Aracımızın sahibi benim çok eski bir dostum, Mercedes Benz  Bayi Mengerler‘in eski kamyon ve otobüs satış müdürü Ayhan Aydın, Ayhan ile ben dokuz sene aynı iş yerinde çalıştık, Ayhan’ın hastalık derecesinde Anadol sevgisinin yanında , o arabayı baştan sona söküp tekrar toplayacak kadar bilgisi ve yeteneği de vardır. Zaten sevgi olmadan yapılabilecek bir iş var mı ? Hepimizin hayalinde bir klasik veya buna benzer ulaşmak istediği bir hedefi vardır. Ayhan’da bu hedefine ancak emekliliğin sonlarına doğru ulaştı. Bu arabayla çok uğraştığını biliyorum. Allah o arabayı toplayan ustalara da ayrıca sabır versin. Ayhan duygusal manada onları baya hırpalamıştır 🙂

A1 Anadol Akdeniz’in üzerinde 1300 cc, 63 Hp gücünde Ford Crossflow OHV diye bilinen Kent  motoru vardır. Direksiyon yeni tip Rack and Pinion , farlar eski MkI gibi yuvarlak değil dikdörtgen . Eski modeldeki nikelaj tamponlar ise yerini bu araçta gövdeye entegre fiber glass tamponlara bırakmış.

Anadol’un restorasyonu diğer araçlara göre hem kolay hem de biraz daha zordur. Kolay tarafı şasi ile kupayı ayırdığınız için yürüyen aksam daha kolay toplanır, zor kısmı ise fiber glass üzerine boya işçiliğinin, sac üzerine yapılan boya işlemine göre daha zahmetli oluşudur, eğer doğru malzemeleri kullanmazsanız aracın boyası bir kaç sene içinde çatlamaya başlar.

Ayhan aracın içine de dışına gösterdiği özeni göstermiş ve Anadol’un içini tam zevkine göre yaptırmış. Aracın koltuklarında uygulanan deri süet kombinasyonu araca ayrı bir hava katmış.

Bu tarz Klasik bir otomobile sahip olduğunuzda ayrı bir sosyal çevreye daha sahip oluyorsunuz, sizinle aynı sevdaya kapılan insanlarla tanışma, kaynaşma fırsatınız oluyor. Altta, Anadol fan kulübü toplantısından fotoğraflar görüyorsunuz, benim de Mini Cooper’ım var bizimkiler de bir toplanıyorlar en az 40 -50 araç rengarenk, çok güzel oluyor.

Şimdi gelelim tek kapılı ,1972 model  Anadol A1 Mkll Akdeniz modelinin ikinci el piyasa durumuna , bu aracın piyasası bu günün rakamları ile 15.000 TL ile 30.000 TL arasında değişmektedir. Klasik arabanın fiyatlandırması biraz da aracın sahibi ile ilgilidir. Paraya ihtiyacınız yoksa, arabanız dünyanın en kıymetli arabasıdır, ama ihtiyacınız olur da hemen satmak isterseniz, diğer normal araçlar gibi piyasasının yüzde on altına falan satamazsınız. Yarı fiyatına gel al deseniz alacak kişi nazlanır. Benim bildiğim Ayhan bu arabayı 40.000 TL.den kuruş aşağı vermez. Benim bu tarz araç kullanıcılarına naçizane önerim şudur, böyle bir araca sahip olduğunuzda her zaman çevrenizde aracınızı beğenen ve almak isteyen birileri olacaktır. Siz onların bir kaçını daima sıcak tutun ve bir gün satarsam ilk önce sana söylerim gibisinden irtibatınızı koparmayın. Unutmayın ki pazara düşmeyen mal daha kıymetlidir. Allah Ayhan kardeşime Anadolunu gönlünce daha uzun yıllar kullanmayı nasip etsin.

ARAÇ SATILMIŞTIR.

Yazılarımdan daha kolay haberdar olmak için Bloğuma Abone olabilirsiniz böylelikle yeni yazılarım otomatik olarak mail kutunuza iletilebilecektir. Ayrıca yazı aralarında bulunan ticari paylaşımlardan bir iki tanesini ziyaret ederseniz varlığımızı sürdürmemize ufakta olsa bir destekte bulunmuş olacaksınız. Bu konudaki hassasiyetiniz için şimdiden teşekkür ederim…

Serdar BELLEK

Bu Bloğun yazarı Serdar BELLEK 1967 Yılında İstanbul Sarıyer'de doğdu, Mercedes Benz Bayisi Mengerler'de ve bayi teşkilatlarında yaklaşık 15 yıl boyunca 2.El Otomobil Satış Müdürlüğü yaptı. 2009 yılından 2019 yılına kadar başta Mercedes Benz ve diğer Alman otomobillerinin satışını yapan ASR MOTORS'da Genel Müdürlük yaptı. Evli ve üç çocuk babasıdır. Bu Bloğu kurmaktaki amacı yine kendisinin kurucusu olduğu ve 35.000 Üyesi bulunan Mercedes Benz 2.EL® Facebook gurubunun devamında, Mercedes Bmw ve diğer tüm klasik otomobil markalarına ve klasik olan her türlü objeye gönül vermiş kişilerin ''Doğru ve Sağlıklı Bilgilere'' ulaşmasını temin etmek, almak istedikleri araçları aldıklarında karşılaşacakları durumları kendilerine bildirmek, ve Türkiye'deki ikinci el piyasası hakkında doğru bilgilere ulaşmasını sağlamaktır.Lütfen Yorumlarınız ile bloğumuza destek olunuz...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Content is protected !!