Site icon

W124 Mercedes’de, Dizel mi, Benzinli mi? Sizin İçin Araştırdım.

W124 Mercedes’de, dizel mi, benzinli mi alınır? Sorusu yıllardan beri gündemden düşmeyen, bir çok kişinin kafasını kurcalayan bir sorudur. Ben de uzun zamandır bu konuya el atmak istiyordum ama bu cevaplaması çok da kolay olmayan ve bir çok yönden ele alınması gereken geniş kapsamlı bir konu olduğundan, bir türlü fırsat bulamıyordum. İçinde bulunduğumuz bu kriz ortamında mecburen boş vakit bulunca ben de bu konuyu artık yazayım dedim…

W124 Mercedes-Benz Dizel mi, Benzinli mi?

Demesine dedim de, bu konuyu sağlıklı bir şekilde anlatmak için, düşündüğümden uzun bir yazı olacağı konusunda biraz endişeliyim. Bu konu aslında kitap yazılacak kadar uzun bir konu, bu yüzden ben sizleri fazla sıkmamak adına olabildiğince az teknik deyimle ve olabildiğince basit bir anlatımla konuyu toparlamaya çalışacağım. Fakat bu yazının başarıya ulaşmasının en büyük şartı benim yazdıklarımdan çok, sizin yaşadığınız deneyimleri yorumlar vasıtasıyla, uzun uzun bizlerle paylaşmanız sonucunda olacaktır…

Lütfen yorumlar vasıtası ile yaşadığınız tecrübeleri bizimle paylaşınız.

W124 Mercedes-Benz Benzinli Alınır mı?

W124 Mercedes-Benz benzinli modellerini iki bölüme ayırmanın daha sağlıklı olacağını düşünüyorum. Ülkemizdeki akaryakıt fiyatlarını baz aldığımızda, orijinal benzinli olarak, kullanım oranın %5 oranına bile zor ulaştığını görüyoruz. Bu durumda bu konuya alt başlık olarak piyasadaki yaygın kullanımdan dolayı Benzinli-Lpg’li W124 Mercedes’i de eklememiz gerekiyor. Şimdi bu konulara başlamadan önce sizlerle benzinli ve dizel W124 Mercedes-Benz benzinli modellerinin motorlarını ve yakıt tüketimlerini paylaşmak istiyorum.

W124 Mercedes-Benz Teknik Özellikleri & Yakıt Tüketim Değerleri

W124 Mercedes-Benz benzinli modellerinin hangisi olursa olsun, benim fikrime göre, orijinal benzinli olarak kullanılması gereken araçlardır. Peki orijinalliği korunmuş hiç LPG takılmamış bir araç size hiç masraf çıkarmaz mı? Bu sorunun cevabı, alacağınız aracın km.si ve bakımı ile doğru orantı olarak değişecektir. Ne kadar yüksek km.li araç alırsanız, o kadar fazla masraf etmeye de hazırlıklı olmalısınız. Ama burada en önemli sorunlardan birisi de, aracın km.sinin doğruluğundan emin olamama durumudur…

Mercedes-Benz W124 Dizel mi, Benzinli mi?

Bu konu, hem benzinli, hem dizel modelleri ilgilendiren ve araç alımında en çok dikkat edilmesi gereken unsurdur. Eğer alacağınız aracı ve sahibini aracın yeni alındığı zamandan itibaren tanımıyorsanız. Aracın alındığı günden bu güne, yetkili servis bakımlarının kaydı yoksa. Bu aracın km.sinin orijinalliğinden kesinlikle emin olamazsınız. Yukarıda belirttiğim şartlara sahip bir aracı bulmanın da, ülkemizde pek mümkün olamayacağını bildiğinize göre, bu konuda çok uyanık olmanız gerekmektedir.

W124 Mercedes-Benz alırken nelere dikkat etmek gerekir.

Piyasada satılan benzinli araçlara baktığımızda, ortama araç Km.lerinin 200.000 Km. civarında olduğunu görüyoruz. Günlük kullanımda olan benzinli bir aracın yıllık ortalama km.si 15.000 Km. olarak belirlenir. Şimdi şöyle basit bir hesapla, 1990 model bir 200E aracın, 28 yaşında olduğununu ve bu hesapla, ortalama 420.000 km.de olduğunu varsaymamız gerekmektedir. Ama piyasada satılan araçların ne hikmetse bir çoğu garaj aracıdır. Hiç kullanılmamıştır, vs. vs. 🙂 Elbette istisnai araçları ve gerçekten ispatlanabilir düşük km.li araçları ve sahiplerini tenzih ederim. Şimdi lütfen alttaki yazılarıma bir göz atınız;

3,546 Km.’de 1993 Mercedes Benz 190D W201 Olur mu? 

Bu da Şaka Değil, Sadece 30 Km’de 1985 Mercedes Benz W123 240 Dizelin Hikayesi.

Sizce bu araçların ortak özellikleri nedir? Sadece inanılmaz düşük km.lerimi? Yoksa bu iddialarının ispatlanabilir oluşumu? Ben şunu belirtmek isterim ki, en önemli şeyin söylediğinizi ispatlayabilmenizdir. Bir de şu konuyu unutmayınız, bir aracın muayene kaydı, km.nin ispatı konusunda yüzde yüz delil olamaz. Yıllarca muayenesiz kullanılmış, yada uzun süre yatmış 400-500 bindeki araçların muayene öncesi km.sinin düşürülerek TUV tarafından tescillenip, düşük km.li diye yutturulduğunu, bir çoğumuz bilmekteyiz…

W124 Mercedes-Benz Benzinli alınır mı?

Kısaca şunu söylemek istiyorum bir aracı alırken ister benzinli olsun, ister dizel yapmanız gereken şey bu aracı çok iyi anlayan bir ustaya göstermeden almamanızdır. Sakın ola şimdilerde, her köşe başında mantar gibi biten sözde ekspertiz firmalarına güvenip, bir W124 Mercedes-Benz almayınız. Aksi halde hüsrana uğrarsınız…

Uzmanına göstermeden W124 Mercedes-Benz almayın.

Şimdi gelelim benzinli bir W124 Mercedes-Benz aldığınızda, sizi nelerin beklediğine. Aldığınız araç ne kadar bakımlı olursa olsun elinizi üzerinden çekmemeniz gerekir. Hiç LPG takılmamış, düzgün ve bakımlı bir W124, size her aracın çıkaracağından daha büyük bir masraf çıkarmayacaktır. Yaklaşık 150-160 bin km.de eksantrik zincirini değişmeniz. Düz vites bir araç aldıysanız baskı balata volan gibi normal aşınacak parçaları yenilemeniz dışında büyük masraflarınız olmaz. Otomatik vitesli araçlarda ise yüksek km.lerde biraz masraf etmenizi gerektirecek bakımlar isteyecektir ama öyle gözünüz korkutacak cinsten masraflar açmaz. Ama şunu unutmayınız ki, yeni bir araç almadığınız için, ne olursa olsun metal yorgunluğu diye bir şey var ve bu konu size zaman zaman ufak tefek parça değişimleri yapmanızı gerektireceğini unutmayınız…

Yeni yenidir…

Yeri gelmişken bu konuyu biraz açmak istiyorum. Sıfırı 400-500.000 TL. olan bir araca ortalama onda bir bedeline sahip olup, o sıfır aracın sorunsuzluğunu beklemek biraz fazla iyimserlik olur. Her şeyden önce yaklaşık 30 yaşında bir araç alıp anahtar vurmadan yıllarca kullanılamayacağını ve bunun bir maliyeti olduğunu sizlere, dizel W124 Mercedes-Benz‘i anlatırken bahsedeceğim.

Eski, eski…

Bir de yeni gibi eskiler var. İşte bu araçlar piyasanın maksimum yüzde birini teşkil eder ki. Bu aracı almaya heves edenler, hep bu aracı alacaklarını zannederler. Fakat fiyatını duyunca, o aracı hurda akranları ile kıyaslarlar… Ama ben hep şunu bilir, şunu söylerim; Ucuz pahalıdır…

Hangi Benzinli W124 Mercedes-Benz

Bu konuya başladığımda, M102 motor şöyledir M103 böyledir vs gibi bir çok teknik konuya değinebilirdim, fakat bunun biraz ön yargı ve boşuna göz korkutmaktan öteye gitmeyeceğini düşündüm. Size şunu söylemek isterim, eğer ilk defa W124 Mercedes-Benz benzinli alacaksanız, en basit olanından başlayın. Bunun için en ideal araç 200E modelleridir. Bunu yaparken de 1984 model gibi ilk üretilen yılların araçlarından biraz uzak durun. Unutmayın ki araç üretim adedi çoğaldıkça ve aradan zaman geçtikçe alacağınız araçta, daha kusursuz hale gelir. 1990-1995 arasında üretilen E200 serisi, KE-Jetronic ve K-Jetronic enjeksiyon sistemine sahiptir. Ama bu sistemden anlayacak usta bulmak diğer modellere göre daha zordur. Bu tarz araçları almak benim kanaatimce tamamen nasip işi, aldığınız araca senelerce fazla para harcamadan binebileceğiniz gibi, sürekli para harcayacağınız bir aracada denk gelebilirsiniz…

W124 Mercedes-Benz alınır mı?

W124 Mercedes-Benz LPG’li Alınır mı?

Bu sorunun cevabı bende anında hazır, ama ben bu yazıya başlarken bu sorunun cevabını yazıyı okuduktan sonra sizin kendiniz vermeniz gerektiği kanısındayım. Benim yaptığım sadece tecrübelerimi sizlere aktararak kendi kararınızı vermeniz yolunda sizlere elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışmaktır.

W124 Mercedes-Benz Dizel mi benzinli mi?

W124 Mercedes-Benz Dizel mi benzinli mi? Sorusuna yanıt ararken yukarıda bahsettiğim gibi benzinli araçlardan doğan alt başlığın, LPG’li araçlar olduğudur. Ben şahsen genel anlamda LPG sistemine tamamen karşıyım. Bu sistemin sadece fabrikadan tüm aksamları ile bu sisteme uygun üretilmiş araçlarda sağlıklı sonuç vereceğini düşünüyorum. Ülkemizdeki ekonomik şartlar benzinli araçların, yüzde 90’dan fazlasını ( Bu tarz araçlarda ) LPG sistemine mahkum etse de. Ben bu sistemi kullanıyorum ve bu güne kadar hiç sıkıntı çekmedim diyen bir kişiye bile rastlamadım…

W124 Mercedes-Benz Dizel mi benzinli mi, Lpgli mi?

Mesela şöyle düşünün, sosyal medyada ilgili gruplara girip, LPG sisteminin kötü bir sistem olduğunu ve sanıldığı kadar ucuz olmadığını, yakıttan sağladığınız avantajın, yedek parçaya ustaya, en önemlisi de sanayide kaybedilen zamana gittiğini söyleyin. Herkes üzerinize hücum ederek, bu sistemin benzine göre ne kadar ucuz olduğunu vs. vs. anlatacaklardır.

W124 Mercedes-Benz Dizel mi benzinli mi, Lpgli mi Alınır?

Yine sosyal medyadaki ilgili guruplara bir de şöyle bir soru yazın, Aracım Lpg’li sabahları zor çalışıyor, ve yolda giderken birden bire gaz yememeye başlıyor, ne yapmalıyım?.. Bu sorunun altına, birbiri ile alakası olmayan en az yüz tane çözüm önerisi alacaksınız. Ben bu konuya, kurucusu ve yöneticisi olduğum Mercedes-Benz 2.EL ® Facebook gurubumda o kadar şahit oldum ki inanamazsınız…

Mercedes-Benz W124 Dizel mi benzinli mi, Lpgli mi Alınır?

Bu konu benim anladığım kadarı ile dipsiz bir kuyuya taş atmaktan farksız. W124 Mercedes-Benz‘in Lpg’li modelini aldığınızda, soğukken çalışmama, bazen sıcakken çalışmama, yüksek hızda giderken aniden gaz yememe, belli bir hızda giderken gaz yememe, egsozdan patlama yapma, motor içi lpg kelebeğinden patlama yapma, rölantide düzgün çalışmama, vs. vs gibi sorunlar hakkında illa ki bir fikir sahibi olacaksınız.

W124 Dizel mi benzinli mi, Lpgli mi Alınır?

Ama benim özellikle altını çizmek istediğim konu şu, Lpg benzine göre daha temiz ve kuru bir yakıttır. Bu nedenle aracın motorunu ve tüm motor elemanlarını benzine göre daha fazla ısıtır. Bu durumda da subap vs gibi bir çok motor parçası normalden daha fazla aşındırır. Normal seyrinde çalışmayan motor daha üst modellerde bir çok motor beyninde arızaya neden olur. Siz buna rağmen LPG’li bir araç alacaksanız karbüratörlü araçları tercih ederseniz, daha az sorunla karşılaşabilirsiniz. Zira yurt dışındaki kaynaklar, enjektörlü araçların LPG sisteminde kullanılmaması gerektiği yönünde görüş bildiriyorlar.


W124 Mercedes-Benz Dizel mi benzinli mi, Alınır?

W124 Mercedes-Benz Dizel Alınır mı?

W124 Mercedes-Benz Dizel mi, benzinli mi alınır? Sorusuna benim vereceğim cevap yine hazırdır. Fakat yukarıda da bahsettiğim gibi bu cevabı siz vermelisiniz… Bu konuya başlarken W124 Mercedes-Benz Dizel motorlarına ve yakıt tüketimlerine bir göz atalım, sonrasında ayrıntılara girmeye başlarız.

W124 Mercedes-Benz Dizel Motorları Teknik Özellikleri & Yakıt Tüketimleri

W124 Mercedes-Benz Dizel motorlarını üçe ayırabiliriz;

4 Silindirli Motorlar : 200D – E200D (OM601)

5 Silindir Motorlar : 250D – 250D Turbo – 300D Turbo 2.5 – E250 Diesel (OM602)

6 Silindirli Motorlar : 300D – 300D Turbo – 300D 4Matic – 300D 4Matic Turbo (OM603) – 300TD – E300 Diesel (OM606)

W124 Mercedes-Benz Dizel alınır mı?

W124 Mercedes-Benz’in dizel motorları doğru ve zamanında bakım yapılırsa oldukça uzun km.ler dayanabilir. 3.4 Milyon Km. Yol Kateden W124 Mercedes-Benz 300D başlıklı yazımı okursanız ne demek istediğimi daha iyi anlayabilirsiniz.

W124 Mercedes-Benz dizel motorları

Dizel W124 alırken en çok dikkat etmeniz gereken konu, aracın motorunun orijinal dizel olup olmadığıdır. Piyasada bulunan araçların bir çoğu sonradan atma motor olabiliyor. Bu konudan yüzde yüz emin olmanın yolu aslında aracın gümrük şehadetnamesine bakmaktır, fakat günümüzde araç satışlarında maalesef eskisi gibi dosya tutulmadığından bu konuyu es geçebilirsiniz. Bunun yerine aracın ruhsatı ile yetkili servise giderseniz, aracın data kartından şasi ve motor numaralarını kontrol ettirip daha emin olabilirsiniz.

W124 Mercedes-Benz Dizel alırken nelere dikkat etmeli

İkincisi dizel araçların, benzinli araçlara göre daha yüksek km.de oldukları gerçeğinden yola çıktığımızda. Alacağınız aracın durumu ile göstergede yazan km.nin ne kadar eşleştiği ve doğru olup olmadığıdır. İkinci el piyasasında dizel bir aracın yılda 30-40 bin km yapacağını var sayarız. Basit bir hesapla günlük kullanımdaki 30 yıllık bir aracın, 1.200.000 Km.de olması normaldir. Gelin görün ki, satışa koyulan dizel W124’lerin büyük çoğunluğu 300 bin ile 400 bin arasındadır. 🙂 Hatta, 100 bin 150 bin km. aralığında araçlar bile vardır. Yukarıda bahsettiğim gibi bu km.lerin ispatlanma olasılığı varsa, ne güzel. Ama bunların büyük çoğunluğu sahibinin iddiasının ötesine geçemez…

W124 Mercedes-Benz Dizel artıları, eksileri

Bu durumda yapmanız gereken en önemli şey, alacağınız aracın motorundan ve gelinden çok iyi anlayan bir ustanız olmasıdır. Dizel W124 araçların üst kapak contaları, enjektörleri, pompası ve turbo modellerde aracın turbosu, çok iyi kontrol edilmelidir. Aracın motorunun genelini çok iyi kontrolden geçirmeniz şarttır. Size önemsiz gibi gösterilen ufak bir yağ sızıntısı size ekstra masraflar çıkarabilir. Ama bu söylediklerim öyle hemen gözünüzü korkutmasın. Şunu unutmayın ki W124 Mercedes-Benz’in parçası hem kolay bulunur, hem de oldukça ucuzdur. orijinal yıldızlı, italyan yan sanayi, çin malı, hatta yerli imalat olan bir çok parça seçeneğiniz vardır. ( Elbette çin malı parçaları önermem.)

W124 Mercedes Dizel mi benzinli mi?

Elbette parçalarının ucuz ve bulunabilir oluşu size hiç maliyet yüklemeyeceği anlamına gelmiyor. Bu konuyu size, yaşanmış ve çok iyi ölçü olacağını düşündüğüm bir örnek ile anlatmak istiyorum; Daimler Benz fabrikasında çalışan Michael Nickl adındaki mühendis 25 yıl önce sıfır km. olarak satın aldığı W124 200D aracına yaptığı tüm bakımları en ufak ayrıntısına kadar kayda geçirmiş. Orijinal motoru ile 1.000.000 Km. yol yapan Nickl, 25 yıl içinde toplamda 58.563 Euro bakım ve yedek parça bedeli ödemiş. Yani yılda 2.342 Euro. ( Almanya’da bu 2.300 Euro’ya bu araçtan satın alabilirsiniz.)

W124 Mercedes-Benz Dizel

Bilmem anlata bildim mi? Korkmayın, her W124 kullanıcısı aracına yılda 15 bin TL. masraf etmiyor. Düzgün bir araca denk gelirseniz ufak tefek bakım masrafları dışında öyle gözünüzü korkutacak derecede masraflar etmeden aracınıza keyifle binebilirsiniz. Şimdi gelelim hangi dizel motor sorusunun cevabına.

Bu tamamen sizin alacağınız araçtan beklentiniz ile alakalıdır. Örneğin az sorun çıkarsın, benim için aracın hızlanması, yani hantal olması önemli değil diyorsanız. Alacağınız araç 4 silindirli OM601 motorlu 200D olabilir.

W124 Mercedes-Benz Dizelde hangi motoru tercih etmeli

Göreceli olarak nispeten biraz daha güçlü bir araç istiyorsanız, 200D’e göre biraz daha sesli çalışan, 5 silindirli OM602 motorlu 250D modelini, yada daha seri bir araç için 250D Turbo modelini tercih edebilirsiniz. Yeri gelmişken şunu hatırlatayım turbo araçlar, hızlı olmasının yanında aynı zamanda bakım maliyeti biraz daha pahalı olan araçlardır.

W124 Mercedes-Benz alınır mı?

W124 Mercedes-Benz dizel modellerinin içinde adından ve tadından, en çok söz ettiren araç, 6 silindirli OM603 motorlu 300D ve OM606 motorlu 300D Turbo modelleridir. Evet bu araçlar keyiflidir, turbo olanı da en hızlı dizel modelidir. Fakat bunun biraz maliyeti vardır. Bu araçlar, 200D ve 250D oranla motor parçaları en pahalı olan modeldir. Bir de 6 silindirli motor, yaktığı yakıt ile dizel mantığından en uzaklaşan araçtır. Buna rağmen bir çok kişi 300 Turbo dizelin üstüne araç tanımam der… Başta dediğim gibi bu tamamen sizin araçtan beklentiniz ile alakalıdır. Ben tüm bu modellerin içinde hantallığına rağmen, 200D modelini tercih ediyorum. Çünkü dizel bir araçta, aracın hızlanmasından çok, ekonomiye önem veriyorum. Her ne kadar fabrika verilerine bakıldığında tüm modellerin yakıtı, birbirine yakın görünse de, pratikte en az yakan araç 200D, en çok yakan ise 300D modelleridir…

W124 Mercedes-Benz piyasası

Tüm bu yazdıklarımı özetleyecek olursak, hangi motor dizel mi, benzinli mi? sorusu sizin araçtan beklentiniz ile orantılı olmalıdır. Garajımda temiz bir W124 Mercedes-Benz olsun, hafta bir, ayda bir keyif için bineyim diyorsanız. Benim önerim hiç LPG takılmamış, 4 veya 6 silindirli ( Altı silindirli araçlar daha keyiflidir.) benzinli bir araç almanız yönündedir.

Mercedes-Benz E-Klasse W124

Günlük kullanım için bir araç almayı hedefliyorsanız, benim önerim beklentinizi hangi motor karşılıyorsa o dizel aracı almanızdır. Bir çok kişi LPG’li araçları tercih etse de, ben şahsen üstte belirttiğim nedenlerden dolayı LPG sistemi ile çalışan araçları pek tercih etmiyorum. Ama siz seviyorsanız LPG’li araçta alabilirsiniz.

Alacağınız araç ne olursa olsun, şunu belirtmek isterim ki, W124 Mercedes-Benz, iyi ve keyifli bir araçtır. W210 modelini kullanan bir çok kullanıcı bu araçlardan aldığı zevki başka hiç bir araçtan almadığını söyler. Bakınız;
40-50 Bin Liraya Mercedes-Benz W124’mü, W210’mu Alınır?

W124 Mercedes-Benz hakkında daha geniş bilgi için; W124 Mercedes-Benz Tarihçesi başlıklı yazımı da mutlaka okumanızı önerim.

Mercedes-Benz W124 Coupe

Lütfen yorumlar kısmından deneyimlerinizi ve fikirlerinizi bizimle paylaşınız, alttaki linki tıklayarak bir kaç dakikanızı ayırabilirseniz çok sevinirim.

Bloğumuzdan Daha Etkin Faydalanmak İçin Lütfen Okuyunuz!

Exit mobile version