W124 Mercedes’de, Dizel mi, Benzinli mi? Sizin İçin Araştırdım.
W124 Mercedes’de, dizel mi, benzinli mi alınır? Sorusu yıllardan beri gündemden düşmeyen, bir çok kişinin kafasını kurcalayan bir sorudur. Ben de uzun zamandır bu konuya el atmak istiyordum ama bu cevaplaması çok da kolay olmayan ve bir çok yönden ele alınması gereken geniş kapsamlı bir konu olduğundan, bir türlü fırsat bulamıyordum. İçinde bulunduğumuz bu kriz ortamında mecburen boş vakit bulunca ben de bu konuyu artık yazayım dedim…
Demesine dedim de, bu konuyu sağlıklı bir şekilde anlatmak için, düşündüğümden uzun bir yazı olacağı konusunda biraz endişeliyim. Bu konu aslında kitap yazılacak kadar uzun bir konu, bu yüzden ben sizleri fazla sıkmamak adına olabildiğince az teknik deyimle ve olabildiğince basit bir anlatımla konuyu toparlamaya çalışacağım. Fakat bu yazının başarıya ulaşmasının en büyük şartı benim yazdıklarımdan çok, sizin yaşadığınız deneyimleri yorumlar vasıtasıyla, uzun uzun bizlerle paylaşmanız sonucunda olacaktır…
W124 Mercedes-Benz Benzinli Alınır mı?
W124 Mercedes-Benz benzinli modellerini iki bölüme ayırmanın daha sağlıklı olacağını düşünüyorum. Ülkemizdeki akaryakıt fiyatlarını baz aldığımızda, orijinal benzinli olarak, kullanım oranın %5 oranına bile zor ulaştığını görüyoruz. Bu durumda bu konuya alt başlık olarak piyasadaki yaygın kullanımdan dolayı Benzinli-Lpg’li W124 Mercedes’i de eklememiz gerekiyor. Şimdi bu konulara başlamadan önce sizlerle benzinli ve dizel W124 Mercedes-Benz benzinli modellerinin motorlarını ve yakıt tüketimlerini paylaşmak istiyorum.
W124 Mercedes-Benz benzinli modellerinin hangisi olursa olsun, benim fikrime göre, orijinal benzinli olarak kullanılması gereken araçlardır. Peki orijinalliği korunmuş hiç LPG takılmamış bir araç size hiç masraf çıkarmaz mı? Bu sorunun cevabı, alacağınız aracın km.si ve bakımı ile doğru orantı olarak değişecektir. Ne kadar yüksek km.li araç alırsanız, o kadar fazla masraf etmeye de hazırlıklı olmalısınız. Ama burada en önemli sorunlardan birisi de, aracın km.sinin doğruluğundan emin olamama durumudur…
Bu konu, hem benzinli, hem dizel modelleri ilgilendiren ve araç alımında en çok dikkat edilmesi gereken unsurdur. Eğer alacağınız aracı ve sahibini aracın yeni alındığı zamandan itibaren tanımıyorsanız. Aracın alındığı günden bu güne, yetkili servis bakımlarının kaydı yoksa. Bu aracın km.sinin orijinalliğinden kesinlikle emin olamazsınız. Yukarıda belirttiğim şartlara sahip bir aracı bulmanın da, ülkemizde pek mümkün olamayacağını bildiğinize göre, bu konuda çok uyanık olmanız gerekmektedir.
Piyasada satılan benzinli araçlara baktığımızda, ortama araç Km.lerinin 200.000 Km. civarında olduğunu görüyoruz. Günlük kullanımda olan benzinli bir aracın yıllık ortalama km.si 15.000 Km. olarak belirlenir. Şimdi şöyle basit bir hesapla, 1990 model bir 200E aracın, 28 yaşında olduğununu ve bu hesapla, ortalama 420.000 km.de olduğunu varsaymamız gerekmektedir. Ama piyasada satılan araçların ne hikmetse bir çoğu garaj aracıdır. Hiç kullanılmamıştır, vs. vs. 🙂 Elbette istisnai araçları ve gerçekten ispatlanabilir düşük km.li araçları ve sahiplerini tenzih ederim. Şimdi lütfen alttaki yazılarıma bir göz atınız;
3,546 Km.’de 1993 Mercedes Benz 190D W201 Olur mu?
Bu da Şaka Değil, Sadece 30 Km’de 1985 Mercedes Benz W123 240 Dizelin Hikayesi.
Sizce bu araçların ortak özellikleri nedir? Sadece inanılmaz düşük km.lerimi? Yoksa bu iddialarının ispatlanabilir oluşumu? Ben şunu belirtmek isterim ki, en önemli şeyin söylediğinizi ispatlayabilmenizdir. Bir de şu konuyu unutmayınız, bir aracın muayene kaydı, km.nin ispatı konusunda yüzde yüz delil olamaz. Yıllarca muayenesiz kullanılmış, yada uzun süre yatmış 400-500 bindeki araçların muayene öncesi km.sinin düşürülerek TUV tarafından tescillenip, düşük km.li diye yutturulduğunu, bir çoğumuz bilmekteyiz…
Kısaca şunu söylemek istiyorum bir aracı alırken ister benzinli olsun, ister dizel yapmanız gereken şey bu aracı çok iyi anlayan bir ustaya göstermeden almamanızdır. Sakın ola şimdilerde, her köşe başında mantar gibi biten sözde ekspertiz firmalarına güvenip, bir W124 Mercedes-Benz almayınız. Aksi halde hüsrana uğrarsınız…
Şimdi gelelim benzinli bir W124 Mercedes-Benz aldığınızda, sizi nelerin beklediğine. Aldığınız araç ne kadar bakımlı olursa olsun elinizi üzerinden çekmemeniz gerekir. Hiç LPG takılmamış, düzgün ve bakımlı bir W124, size her aracın çıkaracağından daha büyük bir masraf çıkarmayacaktır. Yaklaşık 150-160 bin km.de eksantrik zincirini değişmeniz. Düz vites bir araç aldıysanız baskı balata volan gibi normal aşınacak parçaları yenilemeniz dışında büyük masraflarınız olmaz. Otomatik vitesli araçlarda ise yüksek km.lerde biraz masraf etmenizi gerektirecek bakımlar isteyecektir ama öyle gözünüz korkutacak cinsten masraflar açmaz. Ama şunu unutmayınız ki, yeni bir araç almadığınız için, ne olursa olsun metal yorgunluğu diye bir şey var ve bu konu size zaman zaman ufak tefek parça değişimleri yapmanızı gerektireceğini unutmayınız…
Yeri gelmişken bu konuyu biraz açmak istiyorum. Sıfırı 400-500.000 TL. olan bir araca ortalama onda bir bedeline sahip olup, o sıfır aracın sorunsuzluğunu beklemek biraz fazla iyimserlik olur. Her şeyden önce yaklaşık 30 yaşında bir araç alıp anahtar vurmadan yıllarca kullanılamayacağını ve bunun bir maliyeti olduğunu sizlere, dizel W124 Mercedes-Benz‘i anlatırken bahsedeceğim.
Bir de yeni gibi eskiler var. İşte bu araçlar piyasanın maksimum yüzde birini teşkil eder ki. Bu aracı almaya heves edenler, hep bu aracı alacaklarını zannederler. Fakat fiyatını duyunca, o aracı hurda akranları ile kıyaslarlar… Ama ben hep şunu bilir, şunu söylerim; Ucuz pahalıdır…
Bu konuya başladığımda, M102 motor şöyledir M103 böyledir vs gibi bir çok teknik konuya değinebilirdim, fakat bunun biraz ön yargı ve boşuna göz korkutmaktan öteye gitmeyeceğini düşündüm. Size şunu söylemek isterim, eğer ilk defa W124 Mercedes-Benz benzinli alacaksanız, en basit olanından başlayın. Bunun için en ideal araç 200E modelleridir. Bunu yaparken de 1984 model gibi ilk üretilen yılların araçlarından biraz uzak durun. Unutmayın ki araç üretim adedi çoğaldıkça ve aradan zaman geçtikçe alacağınız araçta, daha kusursuz hale gelir. 1990-1995 arasında üretilen E200 serisi, KE-Jetronic ve K-Jetronic enjeksiyon sistemine sahiptir. Ama bu sistemden anlayacak usta bulmak diğer modellere göre daha zordur. Bu tarz araçları almak benim kanaatimce tamamen nasip işi, aldığınız araca senelerce fazla para harcamadan binebileceğiniz gibi, sürekli para harcayacağınız bir aracada denk gelebilirsiniz…
W124 Mercedes-Benz LPG’li Alınır mı?
Bu sorunun cevabı bende anında hazır, ama ben bu yazıya başlarken bu sorunun cevabını yazıyı okuduktan sonra sizin kendiniz vermeniz gerektiği kanısındayım. Benim yaptığım sadece tecrübelerimi sizlere aktararak kendi kararınızı vermeniz yolunda sizlere elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışmaktır.
W124 Mercedes-Benz Dizel mi benzinli mi? Sorusuna yanıt ararken yukarıda bahsettiğim gibi benzinli araçlardan doğan alt başlığın, LPG’li araçlar olduğudur. Ben şahsen genel anlamda LPG sistemine tamamen karşıyım. Bu sistemin sadece fabrikadan tüm aksamları ile bu sisteme uygun üretilmiş araçlarda sağlıklı sonuç vereceğini düşünüyorum. Ülkemizdeki ekonomik şartlar benzinli araçların, yüzde 90’dan fazlasını ( Bu tarz araçlarda ) LPG sistemine mahkum etse de. Ben bu sistemi kullanıyorum ve bu güne kadar hiç sıkıntı çekmedim diyen bir kişiye bile rastlamadım…
Mesela şöyle düşünün, sosyal medyada ilgili gruplara girip, LPG sisteminin kötü bir sistem olduğunu ve sanıldığı kadar ucuz olmadığını, yakıttan sağladığınız avantajın, yedek parçaya ustaya, en önemlisi de sanayide kaybedilen zamana gittiğini söyleyin. Herkes üzerinize hücum ederek, bu sistemin benzine göre ne kadar ucuz olduğunu vs. vs. anlatacaklardır.
Yine sosyal medyadaki ilgili guruplara bir de şöyle bir soru yazın, Aracım Lpg’li sabahları zor çalışıyor, ve yolda giderken birden bire gaz yememeye başlıyor, ne yapmalıyım?.. Bu sorunun altına, birbiri ile alakası olmayan en az yüz tane çözüm önerisi alacaksınız. Ben bu konuya, kurucusu ve yöneticisi olduğum Mercedes-Benz 2.EL ® Facebook gurubumda o kadar şahit oldum ki inanamazsınız…
Bu konu benim anladığım kadarı ile dipsiz bir kuyuya taş atmaktan farksız. W124 Mercedes-Benz‘in Lpg’li modelini aldığınızda, soğukken çalışmama, bazen sıcakken çalışmama, yüksek hızda giderken aniden gaz yememe, belli bir hızda giderken gaz yememe, egsozdan patlama yapma, motor içi lpg kelebeğinden patlama yapma, rölantide düzgün çalışmama, vs. vs gibi sorunlar hakkında illa ki bir fikir sahibi olacaksınız.
Ama benim özellikle altını çizmek istediğim konu şu, Lpg benzine göre daha temiz ve kuru bir yakıttır. Bu nedenle aracın motorunu ve tüm motor elemanlarını benzine göre daha fazla ısıtır. Bu durumda da subap vs gibi bir çok motor parçası normalden daha fazla aşındırır. Normal seyrinde çalışmayan motor daha üst modellerde bir çok motor beyninde arızaya neden olur. Siz buna rağmen LPG’li bir araç alacaksanız karbüratörlü araçları tercih ederseniz, daha az sorunla karşılaşabilirsiniz. Zira yurt dışındaki kaynaklar, enjektörlü araçların LPG sisteminde kullanılmaması gerektiği yönünde görüş bildiriyorlar.
W124 Mercedes-Benz Dizel Alınır mı?
W124 Mercedes-Benz Dizel mi, benzinli mi alınır? Sorusuna benim vereceğim cevap yine hazırdır. Fakat yukarıda da bahsettiğim gibi bu cevabı siz vermelisiniz… Bu konuya başlarken W124 Mercedes-Benz Dizel motorlarına ve yakıt tüketimlerine bir göz atalım, sonrasında ayrıntılara girmeye başlarız.
W124 Mercedes-Benz Dizel motorlarını üçe ayırabiliriz;
4 Silindirli Motorlar : 200D – E200D (OM601)
5 Silindir Motorlar : 250D – 250D Turbo – 300D Turbo 2.5 – E250 Diesel (OM602)
6 Silindirli Motorlar : 300D – 300D Turbo – 300D 4Matic – 300D 4Matic Turbo (OM603) – 300TD – E300 Diesel (OM606)
W124 Mercedes-Benz’in dizel motorları doğru ve zamanında bakım yapılırsa oldukça uzun km.ler dayanabilir. 3.4 Milyon Km. Yol Kateden W124 Mercedes-Benz 300D başlıklı yazımı okursanız ne demek istediğimi daha iyi anlayabilirsiniz.
Dizel W124 alırken en çok dikkat etmeniz gereken konu, aracın motorunun orijinal dizel olup olmadığıdır. Piyasada bulunan araçların bir çoğu sonradan atma motor olabiliyor. Bu konudan yüzde yüz emin olmanın yolu aslında aracın gümrük şehadetnamesine bakmaktır, fakat günümüzde araç satışlarında maalesef eskisi gibi dosya tutulmadığından bu konuyu es geçebilirsiniz. Bunun yerine aracın ruhsatı ile yetkili servise giderseniz, aracın data kartından şasi ve motor numaralarını kontrol ettirip daha emin olabilirsiniz.
İkincisi dizel araçların, benzinli araçlara göre daha yüksek km.de oldukları gerçeğinden yola çıktığımızda. Alacağınız aracın durumu ile göstergede yazan km.nin ne kadar eşleştiği ve doğru olup olmadığıdır. İkinci el piyasasında dizel bir aracın yılda 30-40 bin km yapacağını var sayarız. Basit bir hesapla günlük kullanımdaki 30 yıllık bir aracın, 1.200.000 Km.de olması normaldir. Gelin görün ki, satışa koyulan dizel W124’lerin büyük çoğunluğu 300 bin ile 400 bin arasındadır. 🙂 Hatta, 100 bin 150 bin km. aralığında araçlar bile vardır. Yukarıda bahsettiğim gibi bu km.lerin ispatlanma olasılığı varsa, ne güzel. Ama bunların büyük çoğunluğu sahibinin iddiasının ötesine geçemez…
Bu durumda yapmanız gereken en önemli şey, alacağınız aracın motorundan ve gelinden çok iyi anlayan bir ustanız olmasıdır. Dizel W124 araçların üst kapak contaları, enjektörleri, pompası ve turbo modellerde aracın turbosu, çok iyi kontrol edilmelidir. Aracın motorunun genelini çok iyi kontrolden geçirmeniz şarttır. Size önemsiz gibi gösterilen ufak bir yağ sızıntısı size ekstra masraflar çıkarabilir. Ama bu söylediklerim öyle hemen gözünüzü korkutmasın. Şunu unutmayın ki W124 Mercedes-Benz’in parçası hem kolay bulunur, hem de oldukça ucuzdur. orijinal yıldızlı, italyan yan sanayi, çin malı, hatta yerli imalat olan bir çok parça seçeneğiniz vardır. ( Elbette çin malı parçaları önermem.)
Elbette parçalarının ucuz ve bulunabilir oluşu size hiç maliyet yüklemeyeceği anlamına gelmiyor. Bu konuyu size, yaşanmış ve çok iyi ölçü olacağını düşündüğüm bir örnek ile anlatmak istiyorum; Daimler Benz fabrikasında çalışan Michael Nickl adındaki mühendis 25 yıl önce sıfır km. olarak satın aldığı W124 200D aracına yaptığı tüm bakımları en ufak ayrıntısına kadar kayda geçirmiş. Orijinal motoru ile 1.000.000 Km. yol yapan Nickl, 25 yıl içinde toplamda 58.563 Euro bakım ve yedek parça bedeli ödemiş. Yani yılda 2.342 Euro. ( Almanya’da bu 2.300 Euro’ya bu araçtan satın alabilirsiniz.)
Bilmem anlata bildim mi? Korkmayın, her W124 kullanıcısı aracına yılda 15 bin TL. masraf etmiyor. Düzgün bir araca denk gelirseniz ufak tefek bakım masrafları dışında öyle gözünüzü korkutacak derecede masraflar etmeden aracınıza keyifle binebilirsiniz. Şimdi gelelim hangi dizel motor sorusunun cevabına.
Bu tamamen sizin alacağınız araçtan beklentiniz ile alakalıdır. Örneğin az sorun çıkarsın, benim için aracın hızlanması, yani hantal olması önemli değil diyorsanız. Alacağınız araç 4 silindirli OM601 motorlu 200D olabilir.
Göreceli olarak nispeten biraz daha güçlü bir araç istiyorsanız, 200D’e göre biraz daha sesli çalışan, 5 silindirli OM602 motorlu 250D modelini, yada daha seri bir araç için 250D Turbo modelini tercih edebilirsiniz. Yeri gelmişken şunu hatırlatayım turbo araçlar, hızlı olmasının yanında aynı zamanda bakım maliyeti biraz daha pahalı olan araçlardır.
W124 Mercedes-Benz dizel modellerinin içinde adından ve tadından, en çok söz ettiren araç, 6 silindirli OM603 motorlu 300D ve OM606 motorlu 300D Turbo modelleridir. Evet bu araçlar keyiflidir, turbo olanı da en hızlı dizel modelidir. Fakat bunun biraz maliyeti vardır. Bu araçlar, 200D ve 250D oranla motor parçaları en pahalı olan modeldir. Bir de 6 silindirli motor, yaktığı yakıt ile dizel mantığından en uzaklaşan araçtır. Buna rağmen bir çok kişi 300 Turbo dizelin üstüne araç tanımam der… Başta dediğim gibi bu tamamen sizin araçtan beklentiniz ile alakalıdır. Ben tüm bu modellerin içinde hantallığına rağmen, 200D modelini tercih ediyorum. Çünkü dizel bir araçta, aracın hızlanmasından çok, ekonomiye önem veriyorum. Her ne kadar fabrika verilerine bakıldığında tüm modellerin yakıtı, birbirine yakın görünse de, pratikte en az yakan araç 200D, en çok yakan ise 300D modelleridir…
Tüm bu yazdıklarımı özetleyecek olursak, hangi motor dizel mi, benzinli mi? sorusu sizin araçtan beklentiniz ile orantılı olmalıdır. Garajımda temiz bir W124 Mercedes-Benz olsun, hafta bir, ayda bir keyif için bineyim diyorsanız. Benim önerim hiç LPG takılmamış, 4 veya 6 silindirli ( Altı silindirli araçlar daha keyiflidir.) benzinli bir araç almanız yönündedir.
Günlük kullanım için bir araç almayı hedefliyorsanız, benim önerim beklentinizi hangi motor karşılıyorsa o dizel aracı almanızdır. Bir çok kişi LPG’li araçları tercih etse de, ben şahsen üstte belirttiğim nedenlerden dolayı LPG sistemi ile çalışan araçları pek tercih etmiyorum. Ama siz seviyorsanız LPG’li araçta alabilirsiniz.
Alacağınız araç ne olursa olsun, şunu belirtmek isterim ki, W124 Mercedes-Benz, iyi ve keyifli bir araçtır. W210 modelini kullanan bir çok kullanıcı bu araçlardan aldığı zevki başka hiç bir araçtan almadığını söyler. Bakınız;
40-50 Bin Liraya Mercedes-Benz W124’mü, W210’mu Alınır?
W124 Mercedes-Benz hakkında daha geniş bilgi için; W124 Mercedes-Benz Tarihçesi başlıklı yazımı da mutlaka okumanızı önerim.
Lütfen yorumlar kısmından deneyimlerinizi ve fikirlerinizi bizimle paylaşınız, alttaki linki tıklayarak bir kaç dakikanızı ayırabilirseniz çok sevinirim.
Çok güzel bir yazı ve derleme olmuş teşekkürler. W124 M104.942 (E280) kullanıcısıyım aracımı günlük kullanıyorum. Kısa mesafelerde benzinde kullansam da uzun mesafelerde lpgde kullanıyorum mecburiyetten.
Dizel 190D 2.5a 4 sene bindim. Mevcut yakıt durumu şu an bile uygun diye düşünüyorum. Yeni yetme kendini yıldızcı diye adlandıran tayfanın araçları, motorları, jantları, aksesuarları gruplarda ve forumlarda nasıl pohpohlayıp ondan sonra da bu işten ekmek yediklerini de görüyorum. Belirli parçacılar ön planda, jant stokçuları var. Kendi aralarında paslaşıp yeni Mercedes almış insanları sömürüşlerini izliyorum.
300D ve 300TDlerin bu kadar aranması bu yüzden. İstanbul Ankara gibi yerlerde bu arabalarla 10-11 litreden aşağı yakamazsınız o da bakımları düzenli yapılan diri arabalardansa.
Şu an benzin 1-1.5 tl daha aşağı olsa m104ün keyfini sonuna kadar yaşarım benzinle. Daha az sorun, daha az yıpranma, daha çok verim.
Benzinli binilecekse en mantıklı araç bence az bulunsa da E220. Yakıtı aynı çekişi sadece 14bg gibi gözükse de inanılmaz farklı.
Dizelde ise 250D Om602 otomatikte de çok üzmeyecek bir seçenek bence.
Son bir ekleme tüm W124ler için:
Kesinlikle sektörde uzun süredir bilinen bir Mercedes ustasına gidin alacağınız aracı göstermek için. Sonra da kaportacı ve gerçek bir rot-balans ustası. Arabanın yürür aksamının olması gibi olup olmadığını ancak aracın tüm yürürüne hakim bir rot balans ustası görebilir.
Muzaffer bey katkınız için teşekkür ediyorum, sağolunuz…
Serdar çok merak edilen, çok yazılan genel bir konuyu MB W124 üzerinden ele almış sağolsun. Ben şuna dikkat çekmek isterim herkesin anlayacağı şekilde. Sıvılaştırılmış petrol gazı LPG , benzin de petrol den elde ediliyor, ana kaynak aynı , yanma, buharlaşma, sıvılaşma dereceleri her iki yakıtın da aynı. LPG kullanıldığında motorun benzin kullanırken ortaya çıkardığı sıcaklıktan daha fazla ısı ortaya çıkar, işte tüm sorunlar daha fazla ısıdan oluşurlar. İlla LPG kullanacağım, almayı planladığım araçlar LPG li zaten diyor iseniz aracın tüm motor soğutma sistemini, hortumlar, devirdaim , radyatör, termostat vb. hepsini elden geçirin ve % 100 antifriz kullanın ,sistemde su dolaşmasın. Antifrizin donma derecesi dışında kaynama ısısı da suya göre yüksektir .
Ayrıca motor yağında LPG ‘ye uygun motor yağları kullanılabilir , yağ filtresinin orijinal alın yağın devir daimine direnç göstermemesi için buna dikkat edin. Yağınızı her 3.000 km de kontrol edin seviyesi dışında akışkanlık/viskozite ve rengine bakın . Unutmayın her motor yeni/sıfır dahi olsa üreticinin belirttiği el kitapçığında yazar şöyleki benim motorum her 10.000 km de 600 ml yağ eksiltir, der . Bu bilgiye göre yağ seviyesine göre eksiği tamamlayın. Evet soğutmaya en iyi yardımı kaliteli , seviyesi doğru motor yağı yapar. Çok uzun süre ve km boyunca LPG kullanacağım diye yola çıkacaksanız aracınızın motoruna ve LPG ‘ye uygun üretilmiş subap ve subap lastiklerini sipariş edebilirsiniz ( her motor tipi için olmayabilir) . Unutmayın 25 ~ 30 yaşında bir araçtan bahsediyoruz , belkide 11. sahibisiniz. Hafta sonu aracı olacak ise, hobi olsun, eskilerin ruhu var diyenlerdenseniz. Orijinal hali benzinli, siz de aslına sadık kalın .
Dizel mi? ses, titreşim, kirli egzoz, geç ısınma, zor ilk çalışma bunlara hazır olun, ben hazırım diyor iseniz bu sadece istemekle olmuyor bunun için para ayırmalısınız.
Hakanım harika bir değerlendirme olmuş eline sağlık.
LPG ile Benzinin fiziksel özellikleri tamamen farklı , yukarıdaki yorumumda “aynı” yazıyor düzeltiyorum.
Harika bir konu ve yazım olmuş Serdar bey,elinize sağlik..
Yorumlardan hatırlarsınız oto.123 230 ce benzinli ve günlük kullandığım 240d aracım var.Coupe’nin yeri başka da olsa ben 240d kullanmayı daha çok seviyorum,geç çalışmasını traktör gibi sesini seri olmamasını ama yolu bulduğunda gitmesini…
Ben mersedes alacak arkadaşlara iyi bakılmış dizel 123 ve 124 tavsiye ederrim,benzinli yani lpg’liye göre uzun vadede daha az masraflı ve daha verimli olacağını söyleyebilirim.
2016 kasım ayında aldığım araca ön takım ve lastik haricinde masraf yapmadım ve şu ana kadar Hakan beyin dediği gibi arada bir zor çalışması dışında pek sorun yok..)))))
Ama burda en önemli etken aracı sevmek eğer aracınızı severseniz ve iyi de bir ustaniz varsa sorunlar daha kolay aşılıyor..
Dizelde en az yakanı 250d en çok yakan modeli ise 300 dizel ile 200 dizeldir bide hangi 200 dizel 250 dizelden daha sessiz çalışıyormuş ben hiç görmedim
w124 kasa yaşına rağmen koltuğuna oturunca eski hissiyatı vermeyen bir araç. Bakımlısının içinde çıt duyulmuyor aracın tasarımındaki rüzgar direnci bugün bile bir çok modelden çok daha iyi. Bana göre Mercedes markasının mühendislik zirvelerinden .Özellikle 93 öncesi ke jetronik motorlar için benzinli orijinal bulunur ise problemsiz kullanılabilir ama mutlaka yeni alınan araç genel bakım görmelidir .İcap ediyorsa ke jetronik motorlar için artık piyasada sıralı sistem Lpg kitleri mevcut ve sorunsuz uygulamalar yapılıyor. w124’ün motor yelpazesi o kadar geniş,ki herkese göre bir seçeneği mevcut denilebilir 200d gibi az yakan mütevazi bir versiyondan e320 hatta bulunabilirse e420 gibi yüksek performanslı versiyonlara kadar mevcut . Benim şahsi tercihim uzun yıllar sadece benzinli olarak kullandığım gerek performansıyla gerek makul yedek parça fiyatlarıyla, sakin kullanımdaki yakıt tüketimiyle sadece benzinli olmak kaydıyla manuel bir 300e dir .188 hp lik bu motor manuel şanzımanı ile 124 ü çok kısa sürelerde 200 km/saat ve üzeri hızlara rahatlıkla çıkarabilmektedir .Yoldaki gidişini ise bilenler bilir.
Cok keyifli bir yazi olmuş teşşekkurler 84 model 123 200 D maceram olmustu 2 yil arac cok dokuktu baya ugraşmiştim Bu aralar 2007 203 kasa c180 komprasor kullaniyorum piris lpg li sindilik bir sikinti cikarmadi ama motorkadar şanzimanda onemli tek kalemde 8 binlira harcana biliyor sevgi ve saygiyla
W124 200d aracı 1990-1997 arasında kullandıktan sonra w210 220 Diesel i 1997-2002 arasında kullandım.w124 200d tavsiye etmem.yazinizda motor sesinden hiç bahsetmediginizi gördüm.601 motorun gürültüsü hiç de çekilir gibi degil.sehir içi yakıt tüketimi de oldukça yüksek.1996 w210 220 Diesel mükemmel seçim.yakit tüketimi yüzde yirmi daha az.gucu kesinlikle yeterli.haramidere yokuşunda 1989 200d 4.vitesle girip 2.vitesle çıkarken,1996 220 Diesel ile tam gaz gidip vites buyutuyorsunuz.bir depo mazotla 650 km giden w124 200 d(65 litre) bir depo mazotla 850 km giden w210 220d .Ben bu gün alsam yine düz vitesli bir e220 Diesel alırdım.(e290 turbo Diesel de olabilir).w124 200e benzinli tavsiye etmem güç yetmiyor kasa çok ağır, araç gitmiyor onu da kullandım.yakit tüketimi şehir içi 13 litre benzin /100 km.(İstanbul) düz vites.
Paylaşımınız için teşekkür ederim.
Harika bir araştırma; 90 model 300D W124 almakla isabetli davrandığıma, yazınızı okuduktan sonra daha da emin oldum. Teşekkürler…
Ben teşekkür ederim sağolun.
W124 Benzinli ve dizel ancak bu kadar güzel anlatılır araştırma ve teknik veriler süper emeğinize sağlık.
Teşekkür ederim Hakan bey…
Herkese selam. Günlük kullanım için yıllardan beri (deyim yerindeyse) hastası olduğum W124 kasa bir Mercedes alma niyetindeyim ve ilk arabam olacak. Yazıyı okudum lakin 190 D’den hiç bahsetmemeniz dikkatimi çekti. Aşşağı-yukarı 2 haftadır araştırıyorum ve 190 D bana yakın geliyor fakat yine de kararsızım. Siz de bana önerilerinizi yazarsanız çok memnun olurum. Şimdiden teşekkür eder mutlu, huzurlu ve sağlıklı günler dilerim herkese…
Ömer bey selam, 190D den bahsetmedim çünkü makale w124 ile alakalı, katagori kısmından W201 serisine bakarsanız 190D hakkında fikir sahibi olabirsiniz.Ama benim fikrimi sorarsanız W124 alın derim…
Abim de 1995 e200 benzinli vardı. Aracı 1997 senesinde düşük kilometrelik bir şekilde alıp 3 seneye yakın bindik . Aracın son hızı 200 km gösteriliyor paylaştığınız listede . Ancak bizim araç Son hızı çok rahat görüyordu. Listede bir yanlışlık olmasın. Bildiğin ibre sona vuruyordu
Bu listede gördükleriniz araçların fabrika değerleridir.Her araç özellikle eski dönemdekiler fabrika verilerinin üstünde hıza ulaşabilir… Şimdi yeni araçlarda motoru koruma amaçlı hız kesiciye giriyor ki, yurdumda onun da çevresinden dolaşan çok insan var 🙂
KARDEŞ AĞZINA KALEMİNE YÜREĞİNE SAĞLIK BİZİ ÇOK GÜZEL BİLİNÇLENDİRDİN.
HOŞCA KAL DAİMİ KAL.
Çok teşekkür ederim. Sağolun…
Teşekür ederim çok iyi bir
şekilde aydınlatıcı olarak anlatıp bizlere yardımcı oldunuz hoşc kalın dostca
kalın👍👍👍
86 model 200 D sahibiyim tam 29 yıldır biniyorum.ALMANYA’DAKİ mercedes ten 2.el olarak aldim.faturası mevcut.334 bin km de.orjinal.kendim ithal ettim gümrük Şahadetnamesi mevcut. Çok memnunum bakımına dikat ediyorum ve keyifle biniyorum.bence 200 D en ekonomik olanı. Temizi ıni tavsiye ederim.
Ahh be abicim zaten en büyük mesele temizini bulmakta…
Teşekkürler..emeğinize sağlık ..
Sağolun
Yalnız dizel listesine om606 koyulmamış. Om606, 3.0l 24v turbo dizel 177hp olarak çıktı, w124 lerde yaygın bir şekilde kullanıldığını da hiç görmedim, ama kullanıldığını biliyorum. Sanırsam om603 turbo modeli ile om606 karıştırılmış. Om603, 12v dizel turbolu ve turbosuz olarak iki şekilde kullanıldı. Turbosuz modeli 118hp, turbolu olanı ise 147hp olarak kullanıldı, om606 ise 177hp lik bir motor.
OM606 motoru makelede var. Sanırım gözünüzden kaçmış…