Mercedes-Benz KlasikleriMercedes-Benz TarihçeleriMercedes-Benz W123

W123 Mercedes-Benz Tarihçesi

W123 Mercedes-Benz tarihçesi ile ilgili bu yazımda sizlere W123 Mercedes-Benz‘in üretim serüvenini, üretim adetlerini, motor özelliklerini, ikinci el piyasalarını ve hakkında merak edilen soruları cevaplamaya çalışacağım…

W123 Mercedes-Benz, diğer bir çok modelde olduğu gibi yine Mercedes Benz’in Efsane Tasarımcıları Bruno Sacco ile Friedrich Geiger  başkanlığındaki  ekibinin elinden çıkmadır. Mercedes-Benz’in efsane tasarımcısı Bruno Sacco ekibine her zaman şunu söylüyordu ;  ”Mercedes-Benz her zaman bir Mercedes-Benz’e benzemek zorundadır.” 

Bruno Sacco‘ya göre bir aracın geliştirme süreci üç ila beş yıl sürmeli, üretilen araç üretim bandında sekiz yıl kalmalıydı. Bu araç, sahibinin ihtiyaçlarını 20 yıl boyunca karşılamalı ve kendinden 30 yıl söz ettirmeliydi… Bence de, Mercedes’i Mercedes yapan felsefenin özeti de budur.

Hep şunu merak etmişimdir? Teknoloji bu kadar ilerliyor, o mekanik yapı yerini daha fazla kabloya, daha fazla elektroniğe bırakırken, beraberinde arızaları ve sorunları da getirmiyor mu? Bence bu yüzden nerede o eski arabalar deyip duruyoruz…

29 0cak 1976 yılında lansmanı yapılan W123 üretimden kalktığı 1986 yılına kadar yaklaşık 2.7 milyon adet üretildi. Sedan W123, Coupe C123, Steyşın S123, Limuzin V123 ve Ambulans modeli F123 şasi kodları ile üretilmiştir.

W123 Mercedes-Benz yeni bir araç olmasına rağmen, eskiden gelen ve daha da geliştirilen bir çok mekanik sistemi bünyesinde barındırır. Dizel motor teknolojisinde 40 yıllık tecrübe ile hareket edilir. Bu da denenmiş, kendini ispatlamış ve minimum sorun çıkarabilecek kusursuz bir araç üretme şeklidir. Şimdi bu sistemlere kısaca bir göz atalım.

W123 Mercedes-Benz‘de geçmiş tecrübelerden yola çıkılarak, yeni bir şasi sistemi üretildi, Akordiyon dizaynı ismi verilen bu şasi sistemi kaza anında darbeyi aracın önünde absorbe ederek yolcu kabininde oluşacak hasarı minimuma indirmeyi hedeflerken , şasiye konulan ilave destekler ve kapı içinde bulunan roll barlar ile yanal hasarlarda da aracın içindekileri güvene almayı hedefliyor.

Mercedes-Benz araç üretirken en çok önem verdiği konuların başında güvenlik gelir. Mercedes Benz güvenlik faktörünü iki açıdan ele alıyor, birinci kazalardan kaçınmaya yönelik (Aktif güvenlik), ikincisi ise kaza durumunda yaralanmayı en aza indirme amaçlı ( Pasif güvenlik). Bu amaçla üretilen W123 Mercedes-Benz yeni ve daha sağlam bir iç kabin ve tavan sistemine sahiptir.

W123 Mercedes-Benz‘de kullanılan yeni direksiyon sistemide bu güvenlik sistemine dahildir. Bu sistem olası bir kaza durumunda direksiyon milinin körüklü bir şekilde katlanarak sürücüye zarar gelmesini önleyecek şekilde ve manevra anında daha fazla konfor sunacak şekilde tasarlanmıştır.

W123 Mercedes-Benz dört tekerlekte bulunan hidrolik takviyeli disk fren sistemini standart olarak tüm modellerde sunuyordu. ABS fren sistemi ve Sürücü Hava Yastığı Airbag (Pyrotechnischen), 1980 Ağustosundan itibaren opsiyonel olarak sunulmaya başlandı. 

Mercedes-Benz daha önceleri W116 kasa ve W114 kasalarda uyguladığı Bağımsız süspansiyon sistemini daha da geliştirerek W123 Mercedes-Benz‘lerde uygulamaya başladı, sıfır ofset ön süspansiyon sistemi ile aracın izinden sapmaması sağlanırken bağımsız arka süspansiyon ile bozuk zeminde aracın daha dengeli ve konforlu olması gözetiliyordu.

Şimdi gelelim W123 Mercedes-Benz‘in motor versiyonlarına, W123 Mercedes Benz de kullanılan benzinli motorlar şu şekildeydi;

W123 Mercedes-Benz ‘in dizel motorları ise şu şekildedir;  

Mercedes-Benz in motorları konusuna değinmişken şu konuyu da belirmek istiyorum, Benzinli motorlar daha önce kullanılan motorların gelişmiş haliydi ama dizel motorlar içinde ürün gamına 1981 yılında dahil edilen  300 Turbo dizel yeni bir motordu. Bu motor Mercedes-Benz’in üretmiş olduğu ilk Turbo dizel motordu.  Yalnızca otomatik şanzıman ile birlikte sunulan bu motor, Avrupa pazarında sadece steyşın vagon araçlarda ve Amerika’ya ihraç edilen sedan coupe ve steyşın modellerinde uygulanıyordu. ( OM617A  125 hp 5 silindir turbo dizel ) Alttaki resimde W123 Mercedes-Benz Dizel motorların yakıt tüketimlerini görebilirsiniz. 

Üstte gördüğünüz fotoğraf, W123 Mercedes-Benz‘in lansman yılı olan 1976 senesindeki  kataloğundan alınmıştır. W123 Mercedes-Benz yuvarlak far tasarımı ile üretilen, 4 silindirli benzinli ve dizel motorlu modellerinde uygulanıyordu. 

Mercedes-Benz, W123 kasada 1976 senesinden itibaren tüm 6 silindirli modellerinde ve 300TD Turbodizelde ise bu araçtaki gibi dikdörtgen far tasarımı ile öne çıkıyordu. Daha sonraki yıllarda (1977) üretilen C123 Mercedes-Benz Coupe modellerinde de bu far tasarımı kullanıldı. Bu far meselesi bayağı kafa karıştıran bir konu, Mercedes-Benz W123 kasada Amerika ve Kanada için yaptığı araçlarda da  Amerikan standartlarına uygun yapıda yuvarlak far tasarımını kullanıyordu. ( Coupeler de dahil ) Biz Türkiye’de bu dikdörtgen far konusunu, hep yeni modele çevirme şekli olarak biliyoruz. 

W123 Mercedes-Benz 1982 Eylül’ünde ufak bir Facelift yani makyaj geçirdi, bu belli belirsiz makyajda Ayrupa’da satılan tüm modellerde yuvarlak far şeklinden dikdörtgen far şekline geçildi. Cam açma düğmelerinin etrafındaki çerçeveler kalktı. Ahşap torpido tasarımı uygulanmaya başladı, hidrolik direksiyon ve manuel vitesli araçlarda 5 vites standart oldu. Opsiyonel aksesuarlarda ise; el gazı ( tempomat ) , otomatik klima sistemi, koltuk ısıtma, vebasto, deri döşeme, elektrikli ön arka camlar,steyşın modellerinde ilave arka koltuk, far silecekleri, ekstra güçlü korna donanımları devam etti. Alttaki resimde eski ve yeni tip W123 sedanın içini görüyorsunuz. Ama ahşaplar sizi aldatmasın birinci ve ikinci seride küçük motorlu araçlarda ahşap kaplama  yoktu.

0.5 Serisi: 11/1975 – 08/1976 

Birinci Seri: 08/1976 – 07/1979

İkinci Seri: 08/1979 – 08/1982

Üçüncü Seri: 09/1982 – 1986

Mercedes-Benz 1977 Haziranında, sedan modelin arkasından C123 kasa kodu ile ürettiği tek kapılı Coupe modellerini üretmeye başladı. Amerika pazarına ihraç edilenler hariç tüm Coupe modellerinde belirgin özellik olarak dikdörtgen far tasarımı kullanılmıştır.

Mercedes-Benz  C123 kodunu verdiği Coupe modellerinden 15.509’u dizel motorlu toplamda 99.884 adet araç ürettiği için, tabii olarak Coupe araçların sedana oranla az üretilmesi onu şimdilerde daha kıymetli yapan etkenler arasındadır.

Bu resimde eski ve yeni tip C123 Mercedes-Benz Coupe’yi görüyorsunuz, en belirgin fark direksiyondan anlaşılır. Kapı tutamakları yukarı doğru çıkmıyor ve cam açma düğmeleri farklı. Mercedes Benz C123 Coupe’lerin bir farkı da stop lambalarının alt kısmında bulunan nikelaj kısımlardır. Sedanların sadece 6 silindir benzinli modellerinde bu  uygulama vardır.

Şimdi sıra geldi 1977 senesinde Frankfurt fuarında tanıtılan ve 1978 senesinde üretimine başlanan S123 şasi kodu ile üretilen S123 Mercedes-Benz Steyşın vagon modeline. Bu modeli Mercedes araç üzerinde T  Transport & Tourism harfi ile tanımlamaktadır. Yani 300TD etiketini gördüğünüz araç 300 normal dizeldir. Bu konu günümüzde Turbo dizel ile karıştırılıyor. S123 turbo modelinin arkasında 300TD Turbo diesel yazar.

S123 Mercedes-Benz ‘de kullanılan 5 silindirli turbodiesel motor üretildiği sene olan 1981 senesinde, 125 Hp lik gücü ile dünyanın en güçlü seri üretim dizel otomobil motorudur. Bu motor sadece Amerika, Kanada ve Japonya pazarına ihraç edilen araçlarda kullanılmıştır.

Benim kanaatimce S123 Mercedes-Benz‘in bu kadar sevilmesine neden olan şey, çok yönlü kullanım kolaylığı ve her kesime hitap edebilen bir araç oluşundan kaynaklanıyor…

S123 Mercedes-Benz Steyşın modelinin 199.517 adet üretilmesi de bu aracın gördüğü talebin büyüklüğünü anlatmaya sanırım yeter.. 

Mercedes-Benz V123 kodu ile ürettiği limuzin modellerini bazı modellerinin aksine kendisi üretti. V123 Limuzin modeli W123 Sedan modelinden 47 cm daha uzundur. 2+3+3 oturma şeklinde toplam sekiz kişiliktir.  V123 Mercedes Benz dizelde 240D ve 300D, benzinlide ise 250 motor versiyonları ile üretilmiştir.  

Daha önceki yazılarımı takip edenler bilirler, ben Mercedes-Benz‘in bu büyük başarı hikayesinin altında yatan etkenlerden birisi olarak, firmanın ticari taksi sektörüne verdiği önemi görüyorum. Bazıları bunu bir prestij kaybı olarak görse de, ben bunu sağlamlık konusunda önemli bir algı yönetimi olarak görüyorum. W123 Mercedes-Benz Taksi modelleri günümüzde bile Arap ülkelerinde ve Afrika ülkelerin ticari taksi olarak kullanılmaktadır. Altta Mercedes Benz’in Ticari taksi versiyonlarında kullandığı motorları ve özelliklerini de görebilirsiniz.

Bir de Mercedes-Benz‘in Binz firması ile müşterek ürettiği F123 Mercedes-Benz kodu ile piyasaya sunulan Ambulans modeli var. Bu araçta uygulanan motor tiplerini ve özelliklerini aşağıda görebilirsiniz…

W123 Mercedes-Benz‘in hemen hemen tüm modellerini anlattım, şimdi en sevdiğim kısma geldik, Amerika, Kanada ve Japonya pazarı için üretilen W123, C123 ve S123 Mercedes-Benz Amerikan versiyonlarına, bu araçlar Amerikan standardındaki büyük tamponları, belirgin yuvarlak farları ile Amerika’da bile halen güzel rakamlara satılmaktadır. W123 Mercedes Benz Amerikan Versiyonuna meraklı arkadaşlara, benim de bloğumda yakından takip ettiğim Mercedes Motoring  firmasının elindeki araçlara arada bir bakmalarını öneririm.

Altta , W123 Mercedes-Benz in üretildiği dönemdeki ürün gamının tamamını görüyorsunuz… W123, S123, C123, W126, C126, R107 ve G-Wagen 460 

W123 Mercedes-Benz Boya Kodları ve Örnekleri için TIKLAYINIZ!

W123 Plaket okuma
W123 Mercedes-Benz Şasi No okuma

Not: W123 Mercedes-Benz İkinci El Piyasası hakkındaki bölüm tarafından kaldırılmıştır. Maalesef ülkemizde genel geçer piyasa ”Ne tutturursan” mantığı olduğu için bu ayrı bir konudur ve hakkında değil makale kitap yazsanız halledemeyeceğiniz bir konudur.

Öncülü için Tıklayınız ; W114 W115 Mercedes-Benz Tarihçesi

Ardılı için Tıklayınız ; W124 Mercedes-Benz Tarihçesi

Lütfen yorumlar kısmından deneyimlerinizi ve fikirlerinizi bizimle paylaşınız, alttaki linki tıklayarak bir kaç dakikanızı ayırabilirseniz çok sevinirim.

Bloğumuzdan Daha Etkin Faydalanmak İçin Lütfen Okuyunuz!

Haberde kullanılan resimlerin telif hakları © Daimler AG ‘ye aittir..

Serdar BELLEK

Bu Bloğun yazarı Serdar BELLEK 1967 Yılında İstanbul Sarıyer'de doğdu, Mercedes Benz Bayisi Mengerler'de ve bayi teşkilatlarında yaklaşık 15 yıl boyunca 2.El Otomobil Satış Müdürlüğü yaptı. 2009 yılından 2019 yılına kadar başta Mercedes Benz ve diğer Alman otomobillerinin satışını yapan ASR MOTORS'da Genel Müdürlük yaptı. Evli ve üç çocuk babasıdır. Bu Bloğu kurmaktaki amacı yine kendisinin kurucusu olduğu ve 35.000 Üyesi bulunan Mercedes Benz 2.EL® Facebook gurubunun devamında, Mercedes Bmw ve diğer tüm klasik otomobil markalarına ve klasik olan her türlü objeye gönül vermiş kişilerin ''Doğru ve Sağlıklı Bilgilere'' ulaşmasını temin etmek, almak istedikleri araçları aldıklarında karşılaşacakları durumları kendilerine bildirmek, ve Türkiye'deki ikinci el piyasası hakkında doğru bilgilere ulaşmasını sağlamaktır.Lütfen Yorumlarınız ile bloğumuza destek olunuz...

23 thoughts on “W123 Mercedes-Benz Tarihçesi

  • Vedat

    Merhaba, Mercedes Benz hayranı olarak bloğunuzu yakından takip edip, nadir bilinen doğrulara sayenizde erişiyoruz. Bunun için teşekkür ederim emeğinize sağlık.
    Gelecek olan yazılarınızda 2. El alım yaparken modeline göre dikkat etmemiz gereken konularıda işlerseniz bizler için hayalimizdeki araçları almamızda çok faydası olacaktır.
    Saygılarımla

    Yanıtla
    • Vedat bey tesekkür ediyorum, bu bloğu açma amacım zaten budur, fakat tek başıma olduğum için kafamdaki projeleri hayata geçirmek biraz zaman alıyor.

      Yanıtla
  • Alper

    Serdar bey merhaba
    Bir 123 sevdalısı ve sahibi olarak yazıyı bayıla bayıla okudum,ellerinize sağlık. Fiyatlar konusunda sizinle aynı fikirdeyim anlamsız fiyatlar yazanlar var anlamak mümkün değil onun için de satilmiyorlar yıllarca bekliyorlar. 123 konusunu daha fazla yazarsanız çok sevinirim))
    Tekrar elinize sağlık

    Yanıtla
    • İnşaallah Alper bey, tek başıma elimden geldiğince yazmaya çalışıyorum, beğenmenize sevindim

      Yanıtla
  • Alparslan

    Merhabalar Serdar bey. Siteyi internette gezerken tesadüfen gördüm. Gerçekten çok beğendim. Kendim 140 kasalara hayranım. 1998 model S320 Lonk kasa çok temiz bir aracım var. Türkiye’ de ikinci el araçlar hakkında insanımız çok bilgi sahibi değil. Sizin sayenizde en doğru fiyatlar hakkında bilgi sahibi olacağız.

    Yanıtla
    • Teşekkür ederim sağolunuz, W140 kasa tarihçesi ile ilgili yazımı da yakında yayınlayacağım nasip olursa…

      Yanıtla
  • Recep

    Serdar Bey merhaba öncelikle çok teşekkür ederim.
    123 240 D aldım fakat torpido bölümü ve konsol farklı. Bir kaç gündür araştırıyordum. Cevabı sitenizde buldum.
    Tekrar teşekkür eder başarılar dilerim.

    Yanıtla
  • Merhaba Serdar bey
    Yazınız çok güzel , uzun zamandır aklımda olan s123 e 30 bin e sahip oldum.78 model 280 te orjinal boyasıyla ve orijinal amg aksesuarları üzerinde. (Direksiyon,spoiler ön ve arka tavan ,9*16 amg penta jantlar) yaşından dolayı boya tamamen solmuş ve kapılarda korozyonlar oluşmuş durumda.hiçbiryeri sökülüp takılmamış kazasız motoru hiç açılmamış fakat tüp takılmış.düzgün bir şekilde revize edebilmek için yaşadığım şehirdeki en iyi firmalarla boya ve kaporta 25bin tl iç 10bintl motor ( belirsiz henüz ama farlar vs yenilenmesi gerekecek ekstralarla 10 bini geçecektir.eli yüzü düzgün bir araç olacağına inanıyorum ,verilen emek zaman uğraşların da hiçbir önemi yok desek bile maliyetler ortada ve ülkede çok ciddi usta sıkıntısı (eski model araçlar için) var.araç toplayan veya toplayacak arkadaşlar hak verecektir.fiyat konusunda biraz acımasız gitmiş gibisiniz.tabi yapmasaydın Kardeşim de denebilir;)

    Yanıtla
    • Keşke bu kadar masrafa ve uğraşıya girmek yerine toplanmış bir araç alsaydınız. Yazdığım tarihçelerdeki ikinci el piyasa bölümünü maalesef güncel tutamadığım ve fikir ayrılıklarından dolayı en kısa zamanda kaldıracağım. Kimine göre cömert kimene göre acımasız görülen bu konu ne yazıkki Türkiye’de rayından çıkmış bir hızlı tren gibidir. Herkes bu konuda otorite herkes bu konuda uzmandır 🙂 Umarım aracınızı gönlünüze göre toplar ve keyifle binersiniz… Gerekirse W123 Orijinal Renk kodları ile ilgili yazımı okuyabilirsiniz.

      Yanıtla
  • Mehmet

    SERDAR BEY, iyi günler mercedes 230 e 1983 model w123 kasa araç almayı düşünüyorum. epeydir sitedeki yazılarınızı takip etmekteyim, çok bilgi sahibi oldum ayrıca bu bilgilendirmeler için teşekkür ediyorum.
    Serdar Bey, almak istediğim bu aracın kronik sorunları var mıdır? otomatik şanzıman olması beni biraz tedirgin ediyor o da eski bir model araç olmasından kaynaklı belki düşüncem yanlış olabilir bilemiyorum. bu araç hakkında bilmem gereken bilgi varsa bilgilendirme yaparsanız çok sevinirim. bu arada aracı çok yoran bir kullanıcı değilim gerek kısmen şehiriçi çok az da olsa yılda bir iki kez şehirdışı kullanmak niyetindeyim. Şimdiden verecek olduğunuz bilgiler için teşekkür ediyorum. Yzılarınızın ve başarılarınızın devamını diliyorum. İyi günler dilerim.

    Yanıtla
    • Mehmet bey teşekkür ederim. 83 model bir W123 neredeyse üretim sürecinin sonuna yaklaşırken üretilmiş ve olasılıkla çocukluk hastalıklarını geçirmiştir. Alacağınız araç lpgli ise bundan kaynaklı sorunlar yaşayabilirsiniz. Birde 230E adet olarak diğer 200 serilerine göre daha az gelmiştir. Buda motor parçaları konusunda biraz daha dikkatli olmanızı gerektirir. Otomatik şanzımana gelince o model bir ataçta olası arızalara hazırlıklı olmanız lazım ama bunlar öyle çok yüksek miktarda rakamlar tutmaz. Her zaman dediğim gibi işini iyi bilen bir ustaya göstermeden aracı almayın. Ekspertiz firmalarının bakması ile bu araçlar alınmaz.

      Yanıtla
  • Naki

    Çok başarılı bir site,teşekkürler

    Yanıtla
  • R. İsmail Toprak

    Serdar bey merhaba, yazınızı keyifle okudum. Çocukken babamda model yılını bilemediğim açık sarı renkli bir 200D vardı ve çok severdim. Bu aralar nostalji olsun diye niyetine girebilirim. Yazınız ufkumu açtı. Teşekkürler.

    Yanıtla
      • mehmet selçuk göndermez.

        serdar bey, bir mk. mühendisi olarak sizi kutluyorum,bir dizi teknik özelliği herkesin anlayabileceği seviyede izah ediyorsunuz.
        elli yıldır değişik tarz ve klasta araç kullanıyorum,yaşım gereği artık manevra yeteneği yüksek ve park sorunu yaratmayacak araçlar tercih ediyorum,hayatımın hiç bir döneminde hız tutkunu olmadım,ama araba konusunda bir tek sevdam var ben mercedes w123 kasa sevdalısıyım fakat bir yandan da bu yaştan sonra yedek parça ve tamirci peşinden koşmak istemiyorum.değerli önerileriniz için şimdiden teşekkür ederim.

        Yanıtla
        • Sağolun, ben de sizin gibi aynı fikirde olduğum için sıfır araca biniyorum 🙂 70 bine gelmeden vedalaşıyorum. Bu arada ironik olacak ama kullandığım araç 116d M Paket BMW 🙂 çünkü MercedesTe bu segment araçlarda maalesef PSA fransız motoru var… Bende sizin gibi W123 modelinde SW hastasıyım ama yaşadığım bölgede tamirci sıkıntısı olduğu için hiç yanaşmıyorum.

          Yanıtla
  • mehmet selçuk göndermez.

    serdar bey, bir mk. mühendisi olarak sizi kutluyorum,bir dizi teknik özelliği herkesin anlayabileceği seviyede izah ediyorsunuz.
    elli yıldır değişik tarz ve klasta araç kullanıyorum,yaşım gereği artık manevra yeteneği yüksek ve park sorunu yaratmayacak araçlar tercih ediyorum,hayatımın hiç bir döneminde hız tutkunu olmadım,ama araba konusunda bir tek sevdam var ben mercedes w123 kasa sevdalısıyım fakat bir yandan da bu yaştan sonra yedek parça ve tamirci peşinden koşmak istemiyorum.değerli önerileriniz için şimdiden teşekkür ederim.

    Yanıtla
  • mehmet selçuk göndermez.

    elleriniz ağrımasın.

    Yanıtla
  • Abdulkadir

    Ellerinize sağlık, bu kadar araştırma ve tecrübe ile çok kıymetli bilgiler vermişsiniz.
    Çok teşekkür ederim

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Content is protected !!