Audi 100 Coupe S 1969-1976
Klasik Audi modellerinden 1969 yılından 1976 yılına kadar üretilen ve hala Audi modelleri arasında tutulan bir model olan Audi 100 Coupe S modelini tanımaya ne dersiniz?
Audi firması tarafından 1968 yılında C1 kasa kodu ile piyasaya sürülen Audi 100 serisi, firmanın daha yenilikçi modellere geçişini simgeler nitelikte bir araçtır. Bu kapsamda üretime devam eden Audi, 1969 yılının sonbaharında, Frankfurt Auto Show fuarında, C1 kasa kodlu Audi 100 Coupe S modelini halkın beğenisine sundu.
Audi Ar-Ge direkörü Ludwig Kraus, takım arkadaşlarına firmaya tek kapılı bir coupe araç tasarlamalarını emrettiğinde bu görevi Audi‘nin tasarımcılarından Hartmut Warkuss üstlendi. Fakat Audi 80 modelindeki gibi bir coupe aracı beğenmeyen Kraus, aracın arkasının hatcback tarzında olmasını ve daha spor bir görünümde olmasını istemişti. Sonuçta standart Audi 100 serisinden yaklaşık 20 cm. daha kısa bir gövdesi olan bu tasarımda karar kılındı. Warkuss’un, İtalyan Maserati’ye benzeyen bu tasarımı, kendisi de bekar ve spor araba düşkünü olan Kraus’un oldukça hoşuna gitmişti.
Audi 100 Coupe S modelinin motor özelliklerine gelirsek, aracın kaputunun altında bulunan, sıralı dört silindirli 1.871 cc. hacminde çift karbüratörlü Volkswagen motoru, 115 Hp. güç ve 159 Nm. tork üretiyordu. Dört ileri manuel şanzımana sahip olan Audi 100 Coupe S, sıfırdan yüze 10 saniyede çıkarken, maksimum hızı 185 Km/h. olarak belirlenmiştir. Ortalama 12 L. benzin yakan bu klasik alman otomobili, sunduğu bu değerlerle meraklılarını tatmin edebilecek düzeyde, üst orta sınıf bir coupeydi…
Audi 100 Coupe S modeli üretimde kaldığı sürede toplamda 30.687 adet üretilmiş, Audi 100 serisinin tek Coupe modeli olmuştur. Zira 1976 yılında onun yerine çıkan, C2 kasa kodlu Audi 100, iki kapılı sedan olarak üretilmiş, hatcback versiyonunda ise dört kapılı olarak üretilmiştir. Audi’nin o yıllardaki Coupe versiyonu daha sonraki yıllarda Audi A7 serisine ilham kaynağı olmuştur. Ne yazık ki ülkemizde bu tarz Coupe bir Audi 100’e rastlamak çok zordur, o yıllara ait bizdeki Audi 100 Sedan C2 modelleri ise genelde çok bozuk kondisyonlu ve bakımsız araçlardan oluşmakta. Bu aracın yurt dışındaki ederine gelirsek, aracın durumuna göre 10.000 ila 30.000 Euro arasında değişmektedir. Fakat bu fiyat istisna temizlikteki araçlarda daha da yükselebiliyor. Örneğin altta fotoğrafını paylaştığım Açık Mavi araç orijinal 11.000 Km.de, fiyatı ise 59.950 Euro.
Özetleyecek olursak bizler, Audi Klasik modellerine maalesef hak ettikleri ilgi ve alakayı veremedik. Ülkemizdeki o güzelim araçlar şimdi hurdaya çıktı kayboldu. Olanlarında değerini gerçek anlamda bilemiyoruz. Gerçi bu söylediğim genel anlamda bir çok klasik modeli için geçerlidir. Allah hepinizin gönlüne göre versin…
Audi Klasikleri
Lütfen yorumlar kısmından deneyimlerinizi ve fikirlerinizi bizimle paylaşınız, alttaki linki tıklayarak bir kaç dakikanızı ayırabilirseniz çok sevinirim.