Nihat Sırdar ‘ın 1956 Chevrolet Two-Ten 210 Restorasyonu
Hepimizin Radyocu kimliği ile tanıdığı Nihat Sırdar ‘ın en önemli tutkularından birisi de Klasik Araçlara olan ilgi ve sevgisidir. Nihat Sırdar’ın Mercedes-Benz O302 Otobüs Macerası adlı makalemde bu tutkunun nerelere kadar uzandığını sizlere daha önce anlatmıştım.
2. Uluslararası İstanbul Klasik Araç Festivali vesilesi ile sizler için fotoğrafladığım Nihat Sırdar ‘ın 1956 Chevrolet Two-Ten 210 aracının Restorasyon hikayesini sizlere Nihat beyin kendi dilinden aktarmak istiyorum.
Fotoğraflardaki arkadaşın öyküsü 1956 yılına dayanıyor. Amerika’da 56 yılının en popüler otomobili Chevrolet 210 olarak üretildiğinde 1973 yılında Türkiye’ye geleceğinden haberi yoktu elbette. Amerika’daki sahibi tarafından çok az kullanılan Belair New York’tan İstanbul’a geldiğinde yuvası Fatih olmuş. Buradaki ilk sahibi Özer Kuran abimiz gözü gibi bakmış ve rahatsızlanana kadar hep evinin altındaki garajında muhafaza etmiş.
2003 yılında Özer Abi’nin rahatsızlığı sebebiyle girdiği garajda 2013 yılına kadar beklemiş ve fotoğraflardaki haline bürünmüş. Sonra çok sevgili abim Semih Enüstün kendisini keşfetmiş. Uzun ikna çabaları sonucu bu fotoğrafların çekildiği gün tekrar gün ışığına çıkmış.
1,5 yıl sürecek restorasyon çalışmalarında Türkiye’nin bu konudaki en iyi ustalarının elleriyle buluşmuş. Semih Usta yönetiminde mekanikte Murat Usta, elektrik işlerinde Cemal Usta, kaportada Numan Usta ve boyada Kocamustafapaşalı Fuat Usta’dan oluşan ekip harikalar yaratmış. Kendisi artık bir efsane olarak benim garajımda bulunuyor.
Festival süresi boyunca Klasik Otomobil hayranlarının beğenisine sunulan bu Efsane 1956 Chevrolet 210‘un hakkında Nihat Sırdar ile sohbet etme fırsatı yakaladım. Ben de gençliğimde uzun yıllar boyu 56 Chevrolet kullanmış ve bu eşsiz aracın keyfini sürme fırsatına nail olmuş biriyim, gençliğimde bu araç ile ilgili anılarımı anlatmaya kalksam en az bir iki tane makale yazmam gerekir… 🙂
Şimdi gelelim bu Efsane 1956 Chevrolet 210’un Motor ve Teknik özelliklerine, kaputun altında bulunan Sıralı Altı Silindirli GM Chevrolet 235 motoru, 3.859 cc. hacminde 235.5 Cub. 140 Hp. güç ve 285 Nm. Tork üreten bu motor, yaklaşık 1600 Kg. boş ağırlığı olan bu aracı 2 ileri Powerglide otomatik şanzımanı ile sıfırdan yüze 17 saniye civarında çıkarabiliyor ki bu değer düz vitesli 56’larda 14 saniye civarındadır…
Bu eşsiz klasikleri Klasik Otomobil camiasına kazandırdıkları için başta Nihat Sırdar olmak üzere Semih Enüstün ustamıza ve araç üzerinde emeği geçen ustasından kalfasına hatta çırağına kadar tüm emektarlara ayrı ayrı teşekkür ederim…
Lütfen yorumlar kısmından deneyimlerinizi ve fikirlerinizi bizimle paylaşınız, alttaki linki tıklayarak bir kaç dakikanızı ayırabilirseniz çok sevinirim.
Hayatımda ilk defa kullandığım ve şöförlüğü öğrendiğim arabanın ta kendisidir 34PU675 🙂
Benim de çocukluğumun geçtiği arabadır 🙂