Dodge Klasikleri

1976 Dodge Aspen Special Edition Wagon

Dodge Aspen Special Edition Wagon, yirmili yaşlarımda zevkle kullandığım ve bir çok anılarımın olduğu harika bir Amerikan otomobilidir. Bu bloğu kurduğumdan beri sürekli yazmak istediğim ama bir türlü fırsat bulamadığım bu eşsiz aracı ( Bana göre 🙂 ) yazmak bugüne nasipmiş.

Dodge Aspen Special Edition Wagon
Dodge Klasik

1990’lı yılların başına rastgelen bu dönemim askerlik sonrası biraz daha durulduğum bir dönemdir. Oto boya atölyemizi kapatıp, Bahçelievler’de kapalı otopark ve o yıllarda pek olmayan oto kuaför açtığımız zamanlardı.

Dodge Aspen Special Edition Wagon
Dodge Klasik Özellikleri

Vitrin fotoğrafındaki rengin aynısından Metalik Balköpüğü renginde, 1976 model düz vitesli, altı silindirli bir Dodge Aspen Special Edition‘ı iki üç arkadaş ortak olarak almıştık. Açık kahve rengi deri döşemeleri olan, sağında solunda ufak tefek çürükleri ile orta kondisyonda mütevazi bir otomobildi.

Dodge Aspen Special Edition Wagon
Klasik Dodge

Benzinin pahalı olmadığı o yıllarda bir çok arkadaşım vura kıra, bu araçta şoförlüğü öğrenmişti. O yıllar malın mülkün değil dostluğun arkadaşlığın ön planda olduğu yıllardı. Arabayla gezme olsun diye beş altı arkadaş toplanıp Cuma akşamı yola çıkıp, Pazar akşamı dönmek şartı ile İstanbul’dan Kastamonu İnebolu’ya gezmeye giderdik.

Dodge Aspen Wagon
Klasik Dodge Motor ve Teknik Özellikleri

Aspen, pamuk gibi hidrolik direksiyonu ve yumuşak süspansiyonu ile kullanan kişiyi kendine aşık eden bir otomobildi. Sıralı altı silindirli motoru, hem yakıt açısından ekonomik, hem de 100’lük Dodge kamyonet ile aynı motor olduğundan parça sıkıntısı çıkarmayan bir araçtı. Zira bizde kaldığı yıllar boyunca periyodik bakım haricinde bize hiç bir masraf açmamış yolda bırakmamıştı.

Dodge Aspen Wagon
Klasik Dodge Motor ve Teknik Özellikleri piyasası

Korkmayın Dodge Aspen Special Edition Wagon hakkındaki anılarımın hepsini anlatıp sizleri sıkma niyetinde değilim. Dodge Aspen’in Tarihçesine baktığımızda, 1976 yılı ile 1980 yılı arasında üretilen Dodge Aspen modelinin, Dört Kapılı Sedan, İki Kapılı Coupe, İki Kapılı T Bar Roof Coupe ve Dört Kapılı Steyşın Wagon modellerini içeren dört tip kasa versiyonu ile satışa sunulduğunu görüyoruz.

Dodge Aspen Tarihçesi
Klasik Dodge Kasa, Motor ve Teknik Özellikleri
Aspen Special Edition Dört Kapılı Sedan
Aspen Custom Dört Kapılı Sedan
Aspen Dört Kapılı Sedan
Aspen Special Edition İki Kapılı Coupe
Aspen R/T İki Kapılı Coupe
Aspen Special Edition Sport T Bar Roof İki Kapılı Coupe

1978 yılında ufak bir facelift yani makyaj geçiren Dodge Aspen, daha kısa ön panjuru ve farla panjurun arasına konumlanan sinyal lambaları, elden geçen arka stop lambarı ile yeni bir görünüme kavuştu. Bunun dışışında üretim tarihi boyunca sık sık değişikliğe uğramadan üretilmiş bir model olduğunu görüyoruz.

1978 Facelift Aspen Eski ve yeni yüz

Dodge Aspen Modellerinin Motor ve Teknik Özelliklerine baktığımızda, altı ve sekiz silindirli motorların kullanıldığını görüyoruz. Sıralı Altı Silindirli motorlar 3.7 L. 225 Cub. 100 Hp. ve 110 Hp. güçlerinde iki tip motor ile satışa sunuluyordu. V8 motorlara gelince 5.2 L. – 5.9 L. 318 Cub. ve 360 Cub. hacimlerinde, 135 Hp. – 150 Hp. ve 195 Hp. güçlerinde motorlar ile satılıyordu. Tüm araçlarda üç ve dört vitesli manuel şanzıman ile Chrysler’in TorqueFlite üç vitesli otomatik şanzıman şeçenekleri mevcuttu. 

Aspen Special Edition Sedan
Dodge Klasik Özellikleri

Üretildiği dönem boyunca toplam 810.000 adet Dodge Aspen modellerine maalesef ülkemizde pek rastlanamıyor, geçtiğimiz günlerde bir Facebook gurubunda bu aracın bir benzerinin satışa konulduğunu görünce heyecanımı gizleyemedim, sanırım 35.000 TL. civarında bir rakam isteniyordu. Bu parayı eder etmez bu tartışılır ama bu aracın keyfi ve konforu kesinlikle tartışılmaz. Allah hepinizin gönlündeki klasik aracı kullanmayı nasip etsin…

Aspen Police Car
Dodge Klasik Özellikleri

Lütfen yorumlar kısmından deneyimlerinizi ve fikirlerinizi bizimle paylaşınız, alttaki linki tıklayarak bir kaç dakikanızı ayırabilirseniz çok sevinirim.

Bloğumuzdan Daha Etkin Faydalanmak İçin Lütfen Okuyunuz!

Dodge Klasikleri için Tıklayınız!

Serdar BELLEK

Bu Bloğun yazarı Serdar BELLEK 1967 Yılında İstanbul Sarıyer'de doğdu, Mercedes Benz Bayisi Mengerler'de ve bayi teşkilatlarında yaklaşık 15 yıl boyunca 2.El Otomobil Satış Müdürlüğü yaptı. 2009 yılından 2019 yılına kadar başta Mercedes Benz ve diğer Alman otomobillerinin satışını yapan ASR MOTORS'da Genel Müdürlük yaptı. Evli ve üç çocuk babasıdır. Bu Bloğu kurmaktaki amacı yine kendisinin kurucusu olduğu ve 35.000 Üyesi bulunan Mercedes Benz 2.EL® Facebook gurubunun devamında, Mercedes Bmw ve diğer tüm klasik otomobil markalarına ve klasik olan her türlü objeye gönül vermiş kişilerin ''Doğru ve Sağlıklı Bilgilere'' ulaşmasını temin etmek, almak istedikleri araçları aldıklarında karşılaşacakları durumları kendilerine bildirmek, ve Türkiye'deki ikinci el piyasası hakkında doğru bilgilere ulaşmasını sağlamaktır.Lütfen Yorumlarınız ile bloğumuza destek olunuz...

3 thoughts on “1976 Dodge Aspen Special Edition Wagon

  • Aziz can

    Merhaba 76 model steyjinwagon
    Aldım daha önce hiç kullanmadığım bir araç yedek parçada bilgi sahibi deyilim rahatlığından konforundan şüphem yok as 100 lerle neleri uyumlu acaba
    Numaram: 05537068623 Aziz can Ankara

    Yanıtla
    • Hayırlı olsun güle güle kullanın benzinli altı silindir modeli aynı motor idi benim eski aracımda arka bakatasını bile kamyonet balatası ile aynıydı.

      Yanıtla
  • Aziz can

    Tşk ler
    Aspen ile ilgili yan nikelajlara ihtiyacım var yedek parça ihtiyaçlarımı nerelerden teğmin edebilirim acaba arkadaşlar.
    05537068623 Aziz can Ankara

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Content is protected !!