İlk Toyota, 1936 Toyoda AA/AB
Klasik Toyota kapsamında, sizlere bugün Toyota markasının 1936 yılında üretmeye başladığı, ilk aracı olan Toyoda AA ve AB modellerini ve tarihçesini anlatmak istiyorum.
Kiichiro Toyoda‘nın babasından aldığı tohum parası ile başlayan otomobil tarihçesi, 1934 yılında 1A modeli prototipin imalatı ile başladı. Fakat ekonomik koşullardan ötürü Toyoda, enerjisini ilk etapta G1 Toyoda kamyon üretimine aktarmanın daha iyi olacağını düşündü ve yatırımını bunun üzerinde yapmaya karar verdi. Bu yüzden 1A modeli üç adet prototipin dışında üretilmedi.
1924 yılında Kiichiro Toyoda‘nın babası Sakichi Toyoda tarafından kurulan otomatik dokuma makinesi fabrikasından sağlanan sermaye ile temeli atılan Toyoda fabrikası, 1936 yılının Nisan ayında ilk Toyoda AA modelinin üretimine başladı.
1936 Eylül’ünde şirket, halka açık bir logo yarışması düzenleyerek ”Toyota” markasında karar kıldı. ( Toyoda Japonca ”Bereketli pirinç tarlası” anlamına gelir, fakat bu kelime Japonca’da 10 çizgi ile gösterilir ve bu da uğursuzluk demektir. O yüzden şirket adı olarak 9 çizgi ile yazılan Toyota seçilmiştir. Amblemin anlamı konusunda çeşitli rivayetler vardır. Benim bildiğim ve gerçeğe en yakın olanı, iki tane pirinç tanesinden yazılan T harfi olduğudur.) 1937 yılında ise şirketin Toyoda Automatic Loom Works Ltd. olan unvanı, Toyota Motor Co. Ltd. olarak değiştirildi. Toyota AA ve AB modellerinin karoserinde Chrysler‘in etkileri vardı. Motorunda ise Chevrolet‘in parçalarından faydalanıldı. Sıralı altı silindirli 3.389 cc. hacmindeki su soğutmalı OHV motoru, 62 Hp. güç ve 140 Nm. tork üretiyordu. Üç ileri düz vitesli şanzımanı ile saatte 110 Km/h. hıza ulaşıyordu.
Toyota AA Sedan dört kapılı suicide door ( intihar kapılı ‘argo’ ) ters açılan kapılara sahipti. Toyota AB Phaeton modelinde ise kapı menteşeleri öne alınarak kapılar normal açılacak şekle getirildi. 1943 yılına kadar 1.404 adet AA sedan, 353 adet AB Phateon dört kapılı üstü açık modeli üretti. Fakat bu bu modellerin çok büyük bölümü Toyota ABR kodu ile haki rengine boyanarak Japon ordusuna teslim edildi. Bu nedenle bu araçtan sivil kullanımda çok az vardır. 1943 yılında Japon Devleti savaş nedeniyle Toyota fabrikasının üretimini durdurdu.
Bloğumuzun varlığını sürdürmesine ufakta olsa bir katkıda bulunmak isterseniz, yazı aralarından bir iki yeri ziyaret ederek, bizlere destek olursanız seviniriz.
Lütfen yorumlar kısmından deneyimlerinizi ve fikirlerinizi bizimle paylaşınız, yazımızı beğendiyseniz alttaki buton vasıtası ile Facebookta paylaşarak bizlere destek olabilir, bloğumuza mail yolu ile Abone olarak da yeni yazılarımızdan haberdar olabilirsiniz. Sürçü lisan ettiysek affola…
Not: Bloğumuza mobil telefonunuzdan giriyorsanız sayfanın en alt kısımdan Masaüstü Sürümü‘ne geçerek kategoriler vs gibi kısımlara
ve yazılarımıza daha kolay ulaşabilirsiniz…