Buick KlasikleriKlasik Otomobil Tasarımcıları

1951 Buick Concept Modelleri

Buick firması Chevrolet‘in Corvette modelinden sonra, pazardaki yerini almak için küçük bir spor otomobil prototipi arayışı içindeydi. Bu makalemde Buick Concept Modellerinin 1951 yılında ürettiği iki konsept aracını sizlere kısaca tanıtmak istiyorum. Bu araçlar 2. Dünya savasından sonra markanın ürettiği ilk konsept araçlardı.

1951 Buick XP-300
1951 Buick XP-300 Concept Car
1951 Buick XP-300 Konsept Otomobil

1951 Buick XP-300 Concept otomobili Charles Chayne ve Ned Nickles tarafından tasarlandı. Alüminyum gövdeli otomobil, V8 335 Hp gücünde 215 cub. 3.5 litre hacminde süpercharged motora sahipti. Aynı yıl Buick’ın çıkardığı diğer prototip ise Le Sabre modeli idi…

1951 GM Le Sabre
1951 GM Le Sabre Concept Car

Efsanevi tasarımcı Harley Earl tarafından tasarlanan, 1938 Buick Y-Job Konsept otomobili bir çoklarına göre Dünyanın ilk konsept aracıydı. İkinci Dünya Savaşından sonra Harley Earl 1951 yılında Le Sabre ile teknolojik yenilikleri içeren yepyeni bir konsept otomobili inşa etti.

1951 GM Le Sabre Konsept
1951 GM Le Sabre Konsept Otomobili

GM mühendisi Charlie Chayne sorumluluğunda üretilen araç Alüminyum gövdesi jet motoru şeklindeki ön hava girişi ve eşsiz arka tasarımı tampon köşelerindeki egsoz çıkışları geleceğin bir çok modelinin ilham kaynağı idi.

Buick Concept 1951
Buick Le Sabre Konsept

Aracın motorunda Chayne’nin tercihi yeni tasarlanmış bir dökme alüminyum 215 Cub. inç idi. Le Sabre’ın kardeş arabası Buick XP-300’e de takılan V-8. Le Sabre’ın ön çamurluklarının altındaki görev için, motor oldukça benzersiz bir çift karbüratör kullanıldı; biri benzinle beslenirken, kararlı bir sürüş seyri için güç sağlarken, ikincisi sert hızlanma sırasında verimi arttırmak için yakıt karışımına metanol ekliyordu.

1951 Buick Le Sabre Motoru

 Gücü daha da arttırmak için, motorda (dökme alüminyum yarım küre silindir kafalarını kullanan), 18.2 PSI’lık takviyeyi iten bir Roots- tipi supercharger içeriyordu ve sonuç, etkileyici bir 335 beygir gücü ve 381 pound-feet torktu.

Buick Le Sabre 1951

Aracın şanzımanında ilk önce Dynflow otomatik şanzıman ile donatılmıştı. Daha sonra GM bu şanzımanı Hydramatic şanzıman ile değiştirdi. Bu zamanın çok ötesindeki tasarım maalesef seri üretime alınamadı. Ama araç üzerinde uygulanan bir çok yenilik daha sonra seri üretime alınan araçlarda standart haline gelmişti. Örneğin bu araçta kullanılan 12 Voltluk elektrik sistemi ( O dönemde araçlar 6 Volttu ) standartlara dahil oldu. Zaten prototip ve concept araçlarının asli vazifeside bu değil midir?

Buick Lesabre Concept Motorama

Bundan böyle fırsat buldukça sizlere markaların konsept araçlarını tanıtmak istiyorum. Genelde bu tür makaleler fazla ilgi çekmiyor ama otomotiv tarihinin geleceğini temsil edin bu araçları tanımadan markalar hakkında fazla bilgi edinmek kolay değil. Sizde yorumlar kısmından fikirlerinizi çekinmeden paylaşabilirsiniz…

Serdar BELLEK

Bu Bloğun yazarı Serdar BELLEK 1967 Yılında İstanbul Sarıyer'de doğdu, Mercedes Benz Bayisi Mengerler'de ve bayi teşkilatlarında yaklaşık 15 yıl boyunca 2.El Otomobil Satış Müdürlüğü yaptı. 2009 yılından 2019 yılına kadar başta Mercedes Benz ve diğer Alman otomobillerinin satışını yapan ASR MOTORS'da Genel Müdürlük yaptı. Evli ve üç çocuk babasıdır. Bu Bloğu kurmaktaki amacı yine kendisinin kurucusu olduğu ve 35.000 Üyesi bulunan Mercedes Benz 2.EL® Facebook gurubunun devamında, Mercedes Bmw ve diğer tüm klasik otomobil markalarına ve klasik olan her türlü objeye gönül vermiş kişilerin ''Doğru ve Sağlıklı Bilgilere'' ulaşmasını temin etmek, almak istedikleri araçları aldıklarında karşılaşacakları durumları kendilerine bildirmek, ve Türkiye'deki ikinci el piyasası hakkında doğru bilgilere ulaşmasını sağlamaktır.Lütfen Yorumlarınız ile bloğumuza destek olunuz...

2 thoughts on “1951 Buick Concept Modelleri

  • Burcu Guzeler

    Mükemmel bir makale. Zevkle okudum. Yazılarınızı sık sık takip edeceğim. Yazım kurallarına ve noktalama işaretlerine dikkat etmeniz, yazılarınıza ayrı bir tat ve profesyonellik katıyor. Teşekkürler.

    Yanıtla
    • Teşekkür ederim. Amatörce elimden geldiği kadar dikkat etmeye çalışıyorum 🙂

      Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Content is protected !!