Chevrolet Monte Carlo Tarihçesi
Bugün sizlere uzun zamandır ihmal ettiğim Chevrolet markasından Chevrolet Monte Carlo Tarihçesi, model ve motor teknik özellikleri ile ilgili bir makele hazırlamak istedim. Şimdi gelin hep birlikte 1969 yılının sonunda 1970 Moedel yılı ile başlayıp, 2007 yılına kadar süregelen bu maceraya göz atalım.
1969’un sonunda Chevrolet, o zamanlar kişisel lüks otomobiller sınıfına düşük maliyetli bir giriş olarak beş koltuklu iki kapılı Monte Carlo coupé’yi piyasaya sürdü . Monte Carlo, markanın ilgili ara sedan modellerine dayanıyordu. Teknik olarak aynı dönemin Chevrolet Chevelle’ini temel alan araç, stil açısından Chevelle’in coupé versiyonundan farklıydı ve Chevelle sedan’ın daha uzun dingil mesafesine dayanıyordu.
Chevrolet, Monte Carlo için başlangıçta V8 motorları, daha sonra da V6 motorları sundu ve bunların tümü dört zamanlı motorlardı ve Otto prensibine göre çalışan motorlardı. Motorlar uzunlamasına monte edildi. Silindir başına iki üstten valfli OHV valf kontrolüne sahiptirler.
Klasik olarak, motor nesillerine tüm Amerikan otomobil markaları tarafından adlar verilir. Monte Carlo’da kullanılan motorların da isimleri vardı. İlk yıllarda, V8 küçük blok motorlarına “Turbo-Fire” ve büyük bloklara “Turbo-Jet” adı verildi.
Turbo Hydra-Matic de General Motors’tan geliyor. Bu şanzıman bir hidrodinamik tork konvertörüne, üç ileri vites oranına sahip Simpson planet dişli takımına sahipti ve vites kolu 1, 2, sürüş, nötr, park ve geri konumlarına sahipti. Monte Carlo’da Turbo-Hydra-Matic TH350 ve TH400 tipleri kullanıldı.
Birinci Nesil, Seri 138, 1H, Chevrolet Monte Carlo 1970-1972
Birinci nesil Chevrolet Monte Carlo, 5.742 adet Monte Carlo SS 454 modeli dahil, toplamda 439.393 araç üretildi ve satıldı.
İkinci Nesil Seri 1AH, Chevrolet Monte Carlo 1973-1977
1976 Yılında Makyajlanan İkinci Nesil, Chevrolet Monte Carlo, Yeni dikey olarak dizilmiş ikili farlar, yeniden şekillendirilen arka lambalar ve yeni bir çapraz kapaklı ön panjur ile birlikte 1976’nın ayırt edici özelliğiydi. Yan çizgi daha pürüzsüz hale geldi, önceden olan belirgin çıkıntılar kayboldu.
1977 Yılında 2. kez Makyajlanan Monte Carlo daha küçük, artık dikey segmentlere sahip revize edilmiş bir ızgara ve Monte Carlo amblemi, dik bir kaput süslemesine taşındı ve revize edilmiş arka far camları, 1977 Monte Carlo’yu tanımladı. Tamponun üst kısmındaki ızgara eki çıkarılmıştır. İç döşeme bu yıl yalnızca biraz revize edildi ve hem temel hem de özel döşeme seviyelerinde kumaş, süet ve vinil döşemeyi içeriyordu.
Üçüncü Nesil, Seri 1AZ, Chevrolet Monte Carlo 1978-1980
Chevrolet, Monte Carlo’nun günümüzün verimli araçlarının taleplerini karşılamak için yeniden tasarlandığını ve yeni modelin uygun fiyatlı lükste yeni bir boyutu temsil ettiğini belirtti. 1978 modeli, 1977 modelinden yaklaşık 328 mm (12,9 inç) daha kısaydı, dingil mesafesi 2745 mm’ye (108,1 inç) düşürüldü, aynı zamanda gövde daha uzundu.
Arka cam önceki yıllara göre önemli ölçüde daha dikti, çamurluk eğrileri geri geldi. Kaput ve bagaj kapağı ağırlığı azaltmak için alüminyumdan yapılmıştır. 1978 modeli yine de önceki modele göre daha fazla iç ve bagaj hacmine sahipti.
1980 Yılında, Monte Carlo dörtlü farlar ve altına monte edilmiş dönüş sinyalleri ile hafif bir ön yeniden biçimlendirme aldı. Izgara şimdi dört sıra halinde 16 kare gösteriyordu. Bir elektrikli bagaj açıcı hala isteğe bağlıydı.
Dördüncü Nesil, Seri 1GZ, 1AZ, Chevrolet Monte Carlo 1981-1988
Beşinci Nesil, Seri 1WW, 1WX, Chevrolet Monte Carlo 1995-1999
Altıncı ve Son Nesil, 1W Serisi Chevrolet Monte Carlo 2000-2007
Evet arkadaşlar az söz bol fotoğraf ile Chevrolet Monte Carlo Tarihçesi bu kadar anlatılır diye düşünüyorum. Ben şahsen İkinci nesilden sonra üretilen araçları fazla beğenmiyorum, zira bu tarihten sonra biraz da Petrol Krizi dönemine denk gelen süreçte genel anlamda tüm Amerikan otomobillierinin tadının kaçtığı kanaatindeyim. Lütfen yorumlar kısmından siz de fikirlerinizi çekinmeden yazınız. Kalın sağlıcakla… ( Not kaynağımda teknik özellikler kısmında araçların Beygir güçleri yazmadığı için bende size iletemedim. )
Klasik ve Lüks Otomobillerinizi Klasikotom İnstagram DMden yollayın satış amaçlı paylaşalım.
Türkiye’nin En Fazla Mercedes-Benz içeriğine sahip Wikibenz YouTube Kanalıma Abone Olabilirsiniz.
Yazılarımdan daha kolay haberdar olmak için Bloğuma Abone olabilirsiniz böylelikle yeni yazılarım otomatik olarak mail kutunuza iletilebilecektir. Ayrıca yazı aralarında bulunan ticari paylaşımlardan bir iki tanesini ziyaret ederseniz varlığımızı sürdürmemize ufakta olsa bir destekte bulunmuş olacaksınız. Bu konudaki hassasiyetiniz için şimdiden teşekkür ederim…
ekşi sözlükte adınıza başlık açtım,belki daha çok kişiye ulaşmanıza faydası olur.teşekkürler
Sağolun