Mercedes-Benz KlasikleriMercedes-Benz OldiesMercedes-Benz Tarihçeleri

Mercedes-Benz Tarihçesi 1883 – 1890 1. Bölüm

Bugün sizlere Mercedes-Benz Tarihçesi ile ilgili uzun zamandır hazırlamayı düşündüğüm ama çok uzun olduğu için bir türlü başlamaya cesaret edemediğim bir yazı dizisinin ilk bölümünü sunacağım. Bu makalenin kaynağı elbette Daimler AG’nin halk arşivi olacak, kendimden bir ekleme yapmadan birebir kaynağından sizlere aktaracağım bu yazı dizisinde kendi fikirlerimi parantez içinde nadiren bildireceğim. Şimdi sözü fazla uzatmadan başlayalım.

İlk Daimler motoru test edildi. 15 Ağustos 1883
İlk Daimler motoru test edildi. 15 Ağustos 1883

Stuttgart’taki Kurtz çan dökümhanesi, Gottlieb Daimler’e yatay silindirli ilk içten yanmalı motoru için dökme demir bileşenler tedarik ediyor. Kasım ayında ikinci, daha büyük bir örnek takip ediyor. Daimler’in başlangıçta gazla çalışan sıcak tüp ateşlemeli deneysel motoru teste tabi tutulur ve ilk yüksek hızlı benzinli motorun temeli olur.

Carl Benz gaz motoru fabrikası kuruyor. 1 Ekim 1883

Carl Benz, işadamı Max Kaspar Rose ve ticari ajan Friedrich Wilhelm Esslinger ile birlikte genel bir ticari ortaklık olarak “Benz & Co., Rheinische Gasmotoren-Fabrik Mannheim”ı kurdu.

Motor teknolojisi: Daimler için ilk patentler
Motor teknolojisi: Daimler için ilk patentler 16 Aralık 1883

Gottlieb Daimler, önce “sıcak boru ateşlemeli gaz motorunu” ve bir hafta sonra “motor devrinin egzoz valfi kontrolü ile düzenlenmesini” korumak için patentler alıyor. İki patent, sırasıyla 4 ve 27 Ağustos’ta Alman patent no. DRP 28 022 ve DRP 28 243, dünyanın ilk yüksek hızlı yanmalı motorunun temelini oluşturur.

Daimler, ilk motoru için dökme demir bileşenleri aldı.
Daimler, ilk motoru için dökme demir bileşenleri aldı. Ocak 1884

Gottlieb Daimler, Kurtz çan dökümhanesinden ilk dikey silindirli motoru için dökme demir bileşenleri alıyor. Krank mili ve volan ilk kez yağa ve toza dayanıklı bir karter içine yerleştirildiğinden, temelde yeni bir tasarım türünü temsil eder.

Benz, kontrollü alev ateşlemesi için Fransa’da patent başvurusunda bulundu.
Benz, kontrollü alev ateşlemesi için Fransa’da patent başvurusunda bulundu. 26 Mart 1884

Carl Benz, iki zamanlı gaz motoru için geliştirdiği kontrollü alev ateşlemesinin geliştirilmiş bir versiyonu için Fransa’da patent başvurusunda bulundu. Buluşu Fransız patent no. 161 209.

Benz, iki zamanlı gaz motorunu ABD’de patent altına aldı.
Benz, iki zamanlı gaz motorunu ABD’de patent altına aldı. 22 Nisan 1884

Carl Benz ayrıca ABD’de korumalı, geliştirilmiş alev ateşlemeli iki zamanlı gaz motoruna sahiptir. 316 868 numaralı bir patent 28 Nisan 1885’te yayınlandı. Daha 1884 baharında Benz, iki zamanlı motorlarında yüksek voltajlı bir elektrikli ateşleme sistemini test ediyor; bu, alev ateşlemesinden ve karmaşık kontrol mekanizmasından kurtulmasını sağlar.

Daimler patenti: dikey silindirli motor.
Daimler patenti: dikey silindirli motor. 3 Nisan 1885

Gottlieb Daimler, dikey silindirli bir motor için patent başvurusunda bulundu. Daimler, üniteyi 1883 yatay test motoru temelinde Wilhelm Maybach ile ortaklaşa geliştirdi. Tek silindirli motor, patent no. 1 Nisan 1886’da DRP 34 926, artık gazla değil benzinle çalışıyor. Bu ilk yüksek hızlı benzinli motor, şekli nedeniyle “grandfather clock” (dede saati) olarak adlandırılıyor.

Daimler “Riding car”: Dünyanın ilk Motosikleti
Daimler “Riding car”: Dünyanın ilk Motosikleti 29 August 1885

Gottlieb Daimler, iki tekerlekli “gaz veya petrol motorlu araç” için bir patent kaydetti (11 Ağustos 1886’da yayınlanan patent no. DRP 36 423). 0,5 hp / 0,37 kW güç üreten ve “petrollü araba” olarak da nitelendirilen test aracı, dünyanın ilk motosikleti olma özelliğini taşıyor. 10 Kasım’da Gottlieb Daimler’in küçük oğlu Adolf, Cannstatt’tan Untertürkheim’a 12 km/s hıza ulaşan ilk yolculuğuna çıkıyor.

Patent olarak tescilli üç tekerlekli Benz
Patent olarak tescilli üç tekerlekli Benz 29 Ocak 1886

Carl Benz, üç tekerlekli “gaz motorlu aracı” için patent başvurusunda bulundu. Benz Patent Motorlu Araba, Dünyanın ilk benzinli otomobilidir; Alman patent numarası 2 Kasım 1886 tarihli DRP 37 435, “doğum belgesi” olarak kabul edilir.

Carl Benz’in ilk halka açık gezisi
Carl Benz’in ilk halka açık gezisi 3 Temmuz 1886

Neue Badische Landeszeitung bölgesel gazetesi, Carl Benz tarafından geliştirilen üç tekerlekli aracın Mannheim çevre yolundaki ilk halka açık gösterisini bildirdi.

Daimler, yüksek hızlı motoruyla donatılacak arabayı aldı.
Daimler, yüksek hızlı motoruyla donatılacak arabayı aldı. 28 Ağustos 1886

Gottlieb Daimler, Wimpff & Sohn’dan sipariş ettiği vagonu Mart ayında teslim aldı. Maschinenfabrik Esslingen’de yüksek hızlı motoruyla donattı ve böylece ilk dört tekerlekli motorlu aracı üretti. ( 8 Mart 1886’da Gottlieb Daimler , Wilhelm Wimpff & Sons’dan Ağustos 1886’da teslim edilen “Amerika” tipi bir vagon sipariş etti. Başlangıçta eşi Emma için bir hediye olarak düşünülmüş bu araç, Daimler’in içine bir motor taktıktan sonra ilk dört tekerlekli otomobil oldu. Burdan şunu anlıyoruz ki ilk dört tekerlekli Mercedes modelinin sadece motoru Mercedes’ti! )

İlk Daimler Motorbot!
Neckar’daki ilk Daimler Motorbot Ağustos 1886

Gottlieb Daimler, Cannstatt yakınlarındaki Neckar Nehri üzerinde bir motorlu tekne üzerinde testlere başladı. Tekne, yüksek hızlı tek silindirli motoru tarafından desteklenmektedir.

Benz Patent Motorlu Araba Gazetelerde.
Benz Patent Motorlu Araba Basında 5 Eylül 1886

Mannheim’ın yerel gazetesi (Generalanzeiger der Stadt Mannheim), Carl Benz tarafından geliştirilen motorlu araç hakkında “Herr Benz şimdi bu tür araçları üretmeye başlamayı planlıyor” diye uzun bir haber yayınlıyor.

Daimler, patentli deniz tahrik sistemine sahip.
Daimler, patentli deniz tahrik sistemine sahip 9 Ekim 1886

Gottlieb Daimler, deniz sevk sistemi için bir patent başvurusunda bulundu. (1 Haziran 1887’de yayınlanan patent no. DRP 39 367).

Esslingen – Kirchheim demiryolu hattında bir vagon ve bir tramvay vagonu test edildi.
Esslingen – Kirchheim demiryolu hattında bir vagon ve bir tramvay vagonu test edildi. 11 Temmuz 1887

Esslingen – Kirchheim demiryolu hattında iki motorlu raylı araç, bir vagon ve bir tramvay vagonu test edilir. Her ikisi de Daimler tek silindirli motorlarla tahrik ediliyor.

Benz motorlu ilk tekne.
Benz motorlu ilk tekne. Ağustos 1887

Mannheim işadamı Jakob Pfahler ilk kez bir tekneyi Benz motoruyla donatıyor. Kısa bir süre sonra, Berlin’de motorbot tasarlamaya ve üretmeye başladığı bir tekne yapım tesisi satın alır.

Daimler’den ilk motorlu troleybüs.
Daimler’den ilk Motorlu Troleybüs 13 Ekim 1887

Gottlieb Daimler, Baden-Baden yakınlarındaki Waldsee Gölü’nde “Rems” motorbotunu sergiliyor. O zamana kadar, Daimler motorlarıyla çalışan üç tekne zaten inşa edilmişti. Bu başarılı gösterinin ardından Daimler, konuklarını motorize ettiği tren istasyonuna davet ediyor. tramvay-araba – ayrıca hava soğutmalı, yüksek hızlı tek silindirli bir motorla çalıştırılır.

Fransa’da Benz satışları başladı.
Fransa’da Benz satışları başladı. 1988 Baharı

Paris merkezli Fransız mühendis ve tasarımcı Émile Roger’a, Benz & Co.’nun araçları ve motorları için Fransa’da özel dağıtım hakları verildi.

Daimler, motorlu yangın pompasını sunuyor.
Daimler, motorlu yangın pompasını sunuyor. 29 Temmuz 1888

Gottlieb Daimler, “kendinden tahrikli yangın pompasını” Imperial Patent Ofisinde tescil ettirdi (15 Nisan 1889 tarihli DRP 46 779 patenti). Bu araç, Hannover’de itfaiyenin açık olduğu bir gündeki sunumunda önemli bir heyecana neden oluyor.

Benzinli motora sahip ilk zeplin.
Benzinli motora sahip ilk Zeplin. 10 Ağustos 1888

Leipzig kitapçısı Dr Friedrich Hermann Wölfert, Cannstatt’taki Seelberg tepesindeki Daimler fabrikasının bahçesinden motorlu zeplinle yola çıkıyor. 700 rpm’de 2 hp / 1.5 kW üreten bir Daimler tek silindirli motor tarafından tahrik edilir. Motorlu bir zeplin bu ilk uçuşu, yaklaşık dört kilometre uzaklıktaki Kornwestheim’da sona eriyor.

Bertha Benz, Dünyanın ilk uzun mesafeli yolculuğunu yapıyor. ( Mercedes-Benz Tarihçesi )
Bertha Benz, Dünyanın ilk uzun mesafeli yolculuğunu yapıyor. Ağustos 1888

Bertha Benz ve iki oğlu Eugen ve Richard birlikte otomotiv tarihinin ilk uzun mesafe yolculuğuna çıkıyorlar. Patent Motorlu Otomobilin seri versiyonu olan “Model 3” ile, Mannheim’dan Pforzheim’a Heidelberg, Bruchsal ve Durlach üzerinden gidiyorlar, toplam yaklaşık 100 kilometre mesafe. Pforzheim’da beş gün geçirdikten sonra üçlü, Bretten ve Bruchsal üzerinden Mannheim’a geri döner.

Benz Patent Motorlu Araba için Altın Madalya ( Mercedes-Benz Tarihçesi )
Benz Patent Motorlu Araba için Altın Madalya 12 Eylül 1888

Carl Benz, Münih Motorlar ve İş Makineleri Fuarı’nda Patentli Motorlu Arabasının halka açık bir tanıtımını yapıyor. Münih’te sergilediği “Model 3” dünyanın ilk seri üretim benzinli otomobilidir ve Altın Madalya ile ödüllendirilmiştir.

Steinway, New York’ta Daimler Motor Company’yi kurdu. 29 Eylül 1888

Piyano üreticisi William Steinway ve Gottlieb Daimler birlikte, merkezi Long Island City, New York/ABD’de bulunan Daimler Motor Company‘yi kurdular. Daimler’in ortak şirkete katkısı, ABD için patent lisanslarını içeriyordu. ( Yeri gelmişken şunu belirteyim bu makalelerde Şirket ortaklık yapılarını ve Fabrika ile ilgili gelişmelerde sadece çok önemli konuları sizlere aktaracağım. )

Yeni Tramvay Daimler Motor Car’ın test sürüşü. ( Mercedes-Benz Tarihçesi )
Yeni Tramvay Daimler Motor Car’ın test sürüşü. 7 Ekim 1888

Schwäbische Kronik, “Yeni tramvay Daimler Motor Car” ile önceki gün yapılan test sürüşünü rapor ediyor. Stuttgarter Pferdeeisenbahn-Gesellschaft’a (Horsedrawn Tramway Company) ait 4 hp / 3 kW tek silindirli motora sahip bu motorlu araç 20 yolcu taşıyabiliyor. 14 Haziran 1890’da Gottlieb Daimler, motorlu raylı araçların tasarımı üzerine yaptığı çalışmanın bir parçası olarak, “gazlı ve petrollü lokomotiflerde frenleme ve hızı değiştirme mekanizması” için bir patent başvurusunda bulundu.

Fransız Daimler patentleri Panhard & Levassor’a 5 Şubat 1889

Gottlieb Daimler, Louise Sarazin ile bir lisans anlaşması imzalayarak ona Fransa’daki Daimler patentlerinin haklarını verdi. Daimler’in uzun süredir iş arkadaşı olan Édouard Sarazin’in dul eşi Madam Sarazin, daha sonra kullanım haklarını Paris’te bulunan Panhard & Levassor şirketine devreder.

Daimler ilk iki silindirli V motorunu üretti. ( Mercedes-Benz Tarihçesi )
Daimler ilk iki silindirli V motorunu üretti. 9 Haziran 1889

Gottlieb Daimler, İmparatorluk Alman Patent Ofisi tarafından patentli yeni iki silindirli V motoruna sahiptir (5 Şubat 1890’da yayınlanan patent no. DRP 50 839). Dünyanın ilk V motoru 17° silindir açısına sahiptir ve 600 rpm’de 1,5 hp / 1,1 kW geliştirir. Bu güç ünitesi, Daimler ve Maybach tarafından tasarlanan motorlu dört tekerlekli bisiklet (tel tekerlekli araba) dahil olmak üzere karayolu, demiryolu ve su bazlı araçlar için evrensel bir tahrik sistemi olarak hizmet eder.

Daimler tel tekerlekli araba Paris’i sevindirdi. ( Mercedes-Benz Tarihçesi )
Daimler Tel Tekerlekli araba Paris’i sevindirdi. Ekim 1889

Bir Benz Patent Motorlu Otomobilin de sergilendiği Paris Dünya Fuarı’nda Daimler ve Maybach, V motorlarını ve motorlu dört tekerlekli bisikletlerini (Tel Tekerlekli araba) sunarlar. Bu, Fransız otomobil endüstrisinin doğuşunu müjdeliyor. Tel tekerlekli araba, Maybach tarafından icat edilen dört vitesli, yalnızca vitesli şanzımanla donatılmıştır. ( Daha önceki modellerde Ahşap Tekerlekler kullanılıyordu. )

Daimler-Motoren-Gesellschaft’ı kurmak için anlaşmanın imzalanması. 14 Mart 1890

Gottlieb Daimler, yatırımcılar Max Duttenhofer ve Wilhelm Lorenz ile Daimler-Motoren-Gesellschaft‘ı kurmak için bir anlaşma imzaladı. 28 Kasım 1890’da Max Duttenhofer ve Wilhelm Lorenz, yeni anonim şirkete her biri 200.000 Mark’lık sermaye katkısı yapıyor. Gottlieb Daimler üretim tesislerini, patentlerini ve envanterlerini getiriyor.

New York’a teslim edilen ilk dört silindir motor. ( Mercedes-Benz Tarihçesi )
New York’a teslim edilen ilk dört silindir motor. 21 Ağustos 1890

Wilhelm Maybach’ın ilk dört silindirli motoru New York’a doğru yola çıktı. 6 litrelik güç ünitesi 451 kg ağırlığında ve 390 rpm’de 12,3 hp / 9 kW üretiyor. Bunu on gün sonra, aynı zamanda geliştirilen, terazileri 153 kg olan ve 620 rpm’de 5,9 hp / 4,3 kW üreten 2,4 litrelik bir varyantın teslimatı takip ediyor. Her iki ünite de teknelerde kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

Evet Arkadaşlar Mercedes-Benz Tarihçesi 1883 yılından, 1890 yılına kadar kronolojik olarak bu şekilde ilerliyor. Ben sizleri sıkmamak için bazı noktaları Fabrika ve şirket ortaklıklarını elimden geldiğince özet geçmeye çalıştım. Bu yazı dizisi Allah nasip ederse devam edecek ama kaç bölüm olur bilemiyorum. Kalın sağlıcakla…

Mercedes-Benz Tarihçesi 2. Bölüm için tıklayınız.

Kaynak: Daimler AG

Serdar BELLEK

Bu Bloğun yazarı Serdar BELLEK 1967 Yılında İstanbul Sarıyer'de doğdu, Mercedes Benz Bayisi Mengerler'de ve bayi teşkilatlarında yaklaşık 15 yıl boyunca 2.El Otomobil Satış Müdürlüğü yaptı. 2009 yılından 2019 yılına kadar başta Mercedes Benz ve diğer Alman otomobillerinin satışını yapan ASR MOTORS'da Genel Müdürlük yaptı. Evli ve üç çocuk babasıdır. Bu Bloğu kurmaktaki amacı yine kendisinin kurucusu olduğu ve 35.000 Üyesi bulunan Mercedes Benz 2.EL® Facebook gurubunun devamında, Mercedes Bmw ve diğer tüm klasik otomobil markalarına ve klasik olan her türlü objeye gönül vermiş kişilerin ''Doğru ve Sağlıklı Bilgilere'' ulaşmasını temin etmek, almak istedikleri araçları aldıklarında karşılaşacakları durumları kendilerine bildirmek, ve Türkiye'deki ikinci el piyasası hakkında doğru bilgilere ulaşmasını sağlamaktır.Lütfen Yorumlarınız ile bloğumuza destek olunuz...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.