W202 Mercedes-Benz Tarihçesi
W202 Mercedes-Benz Tarihçesi uzun zamandır yazmayı planladığım fakat sürekli olarak ertelediğim bir yazı konusuydu. Her ne kadar bloğumun ana teması Klasik otomobiller olsa da genç klasik modellerini göz ardı etmememiz gerektiğini düşündüğüm için artık bu yazıyı kaleme almanın doğru olacağına karar verdim.
Bloğumun doğal gelişimi ve uzmanlık alanım olmasından ötürü olsa gerek ki, Mercedes-Benz ve diğerleri şeklinde bir yapılanmaya ister istemez gitmeye başladım. Bloğumun marka dağılımında üçte bir oranında yer kaplayan Mercedes-Benz modellerini katagorilere ayırarak bizden sonra gelecek nesillere güzel bir bilgi mirası bırakmak niyetindeyim.
Bu yüzden elimden geldiğince Mercedes-Benz’e ait tüm kasaları özenle ele almaya çalışıyorum. C Serisinin genel anlamdaki başlangıç aracı olan ve birinci jenerasyonunu temsil eden nam-ı diğer Baby Benz‘ini W201 Mercedes-Benz Tarihçesi başlıklı makalemde sizlere anlatmaya çalışmıştım. Bugün ise 1993 yılından 2001 yılına kadar üretilen Kompakt sınıfın İkinci Jenerasyon aracı olan W202 Mercedes-Benz Serisini anlatmaya çalışacağım.
W202 Mercedes-Benz Serisi Sedan ve Steyşın Vagondan oluşan iki kasa versiyonu ile toplam 1.847.382 adet üretilerek önemli bir başarıya imza atılmıştır. Bu araçlar 1.626.135 adedi W202 kasa kodu ile Sedan modellerden, 221.247 adedi ise S202 kasa kodu ile T-Model Steyşın vagon modellerinden oluşmaktaydı.
1993 yılında Frankfurt IAA Otomobil fuarında halka tanıtılan W202 Mercedes-Benz Bruno Sacco başkanlığında içlerinde Mercedes-Benz’in Türk Tasarımcısı Murat Günak‘ın da bulunduğu dizayn ekibinin eseriydi.
C Serisine ismini veren W202 Mercedes-Benz Kompakt sınıfın yeni temsilcisi olmasının yanında, Mercedes-Benz kütüründe gelenek haline gelecek olan birbirine benzeyen segment tasarımlarının tamamlayıcısı oldu.
W201 Mercedes-Benz Serisine göre hatları daha fazla yumuşayan W202 Mercedes-Benz C Serisi her modelinde olduğu gibi yine odağına can güvenliğini koyuyor. Önden ve arkadan gelen çarpmalarda kontrollü bir şekilde deformasyona uğrayak gelen darbeyi sönümlemeyi hedeflerken yolcu kabinini korumak için daha fazla önlem alınıyor. Yanal darbelere karşı kapı içlerine konumlandırılan barlar, kapı içi yan kaplamalarının içine darbe emici metarlaller gibi aktif ve pasif bir çok güvenlik önlemi alınıyor.
Sürüş stabilitesi ve konfor açısından baktığımızda W201 ve W124 kasalarda uygulanan sistemlerin tümünün daha da geliştirilerek W202 Mercedes-Benz Serisinde kullanıldığını görüyoruz. Bağımsız multilink arka süspansiyon sistemi ve yeni çift salıncaklı ön aks süspansiyon sisteminde spor kullanımlarda bile daha hassas bir ön aksama ve daha yumuşak tepki veren bir araca dönüşmesini sağlarken, bu da elbette daha fazla konfor ve daha stabil bir sürüş anlamına geliyordu. Şimdi birazda W202 Mercedes-Benz Serisinin motorlarına ve özelliklerine bakalım.
W202 Mercedes-Benz C Serisi, 11 adet Benzinli ve 6 adet Dizel motor versiyonları ile satışa sunuldu. Bu motorların ayrıntılı özelikleri alttaki tablolarda belirtildiği gibidir. Fakat Sedan ile Steyşın vagon arasında araç ağırlığı, hızlanma, yakıt tüketimi ve kullanılan motorlarda farklılık olması nedeni ile S202 Mercedes-Benz T-Model özelliklerini alt kısımda sizlere daha sonra tanıtacağım.
W202 Mercedes-Benz Sedan Benzinli Motorları ve Teknik Özellikleri
W202 Mercedes-Benz Sedan Dizel Motorları ve Teknik Özellikleri
W202 Mercedes-Benz C Serisi başlangıçta üçü dizel, dördü benzinli motordan oluşan yedi mototor seçeneği ile satışa sunuldu. Benzinli motorlar, 1992 yılından bu yana W124 serisinde kendini kanıtlamış olan dört valf teknolojisine sahip motorlardan oluşuyordu. 1.8l. ve 2.0 l. hacmindeki motorlardaki dört valf teknolojisi ile birlikte kullanılan P-motor kontrollü elektronik enjeksiyon sistemi yerine, HFM sistemini sıcak film hava kütle ölçer ile kullanan bir enjeksiyon sistemi aldı. Dizel motorlarda W201 den gelen 2.0 litrelik OM601 motor aynen kullanılırken, yeni 2.2l. ve 2.5l. OM604, OM605 dizel motorları kullanılmaya başlandı. Bununla beraber tüm dizel modeller standart olarak egzoz gazı devirdaimi ve oksidasyon katalizörü ile donatıldı.
1993 Eylülünden sonra W202 Mercedes-Benz piyasaya sürülmesi ile birlikte lanse edilen W202 Mercedes-Benz C 36 AMG modeli 3.6l. hacmindeki Sıralı altı silindirli M104 motoruna sahip 280 Hp. güce ulaşan AMG motoru ve AMG spor paketi ile C Serisinin en üst versiyonunu temsil ediyordu. Bu arada şunuda hatırlatmak isterim ki, C 36 AMG modeli AMG firması ile Mercedes-Benz Firmasının ortaklaşa geliştirdikleri ilk motordur.
1995 yılında Mercedes-Benz yine W202 Serisi ile bir ilke daha imza attı. Bu konu şirketin motor üretim tarihinde milad sayılacak türden bir gelişmeydi.
Mercedes-Benz Kompressör Sistemi Nedir?
1995 yılında yaşanan bu önemli gelişme W202 Mercedes-Benz C230 Kompressör modelinin piyasaya sürülmesiydi. Mercedes-Benz dört silindirli benzinli bir motorda Roots blover sitemini kullanarak 193 Hp. güce ulaştı ki, bu aynı zamanda altı silindirli C280 motorunun performansına ulaşmak demekti. En önemlisi ise bu eşsiz süperharging ile geniş motor devri aralığında önemli oranda tork sağlanmasıydı. Böylece yakıt tüketimini veya emisyon ayarlarını çok fazla arttırmadan mükemmel bir hızlanma ve yüksek esnekliği olan bir motoru kullanıcının hizmetine sunuyordu. Bu devrim niteliğindeki teknolojiyi Mercedes-Benz sürekli geliştirerek 2011 yılına kadar kullanmaya devam etti.
Özetleyecek olursak Kompressör sistemi krank milinin dönme hareketinden faydalanarak motor içine fazladan hava verilerek motorun gücünü arttırmaktır. Burada asıl önemli olanı bu sistemin eski turbo sistemlerine göre daha uzun ömürlü oluşudur. Mercedes-Benz C230 Kompressör’den sonra Türkiye, Macaristan, Portekiz gibi vergi sisteminin acımasız olduğu şehirler için W202 Mercedes-Benz 200 Kompressör modelini üretmeye başladı.
1995 yılında dizel segmentinde turboşarjlı bir motoru piyasaya sürdü. W202 C 250 Turbo dizel, dört valf teknolojili ve sarj havası soğutmalı ilk turbo dizel otomobildir. Bu motor 150 Hp. güç ve 280 Nm. torka ulaşırken, yakıt tüketimi ve düşük emisyon değerlerine sahip bir motordu.
W202 Mercedes-Benz Classic Esprit Elegance Sport AMG Sport Paketleri
W202 Mercedes-Benz Serisi, Mercedes-Benz’in Donanım Paketleri kavramını ilk olarak başlattığı seridir. Bu konu sonraki yıllarda üretilen C ve E Serilerinde gelenek haline geldi. W202 Mercedes-Benz C Serisi gençleri hedef alan ve en baz modeli olan Classic, sonrasında Esprit, Elegance, Sport ve AMG Sport paketleri ile satışa sunuldu.
Üstteki tabloda donanım seviyelerine göre araçların iç görününlerini görüyorsunuz. Fakat bu konu çok ayrıntılı bir konu olduğu için Allah izin verirse daha önce yayımladığım; W210 Mercedes-Benz Classic, Elegance, Avantgarde ve Amg Paketleri Nedir ? başlıklı makalem gibi ayrıntılı olarak anlatmaya çalışacağım. Kafa karışıklığına neden olmak istemem ama Elegance modelini Alüminyum jantlı, deri döşemeli alabildiğiniz gibi aynı Elegance modelinin Çelik jantlı jant kapaklı ve kumaş döşemeli olanını da alabiliyordunuz…
W202 Mercedes-Benz donanımlarını kısaca özetlemek gerekirse, Esprit gençleri hedef alan en baz ve nispeten daha spor bir model, Classic akseuarı önemsemeyen ama yumuşak süspansiyon ve konfor isteyenler için, Elegance yumuşak süspansiyon ve daha fazla donanım seçeneği sunan konforu ve lüksü önemseyenler için, Sport ve Amg Sport modelleri ise daha sert süspansiyonlu daha dinamik sürüş karakteristiği sunan modellerdir.
W202 S202 Mercedes-Benz Boya Kodları
Alttaki linki tıklayarak Boya kodlarının araçlar üzerindeki uygulamalarını ayrıntılı olarak görebilirsiniz.
W202 Mercedes-Benz Boya Kodları ve Örnekleri
S202 Mercedes-Benz T Model Estate SW Steyşın vagon
1996 yılında Mercedes-Benz C Sınıfında yani Kompakt otomobiller katagorisindeki ilk Steyşın vagon olan aracını S202 kasa kodu ile piyasaya sürdü. Sedan modelleri ile aynı donanım pakatleri ile satışa sunulan S202 Mercedes-Benz T Model, Mercedes-Benz’in geleneksel Touring modelleri gibi Avrupa’da oldukça fazla ilgi gördü.
S202 Mercedes-Benz T-Model Steyşın Vagon Benzinli Motorları ve Teknik Özellikleri
S202 Mercedes-Benz T-Model Steyşın Vagon Dizel Motorları ve Teknik Özellikleri
W202 ve S202 Mercedes-Benz Facelift Yeni Makyaj
W202 Mercedes-Benz modelleri 1995 yılında çok ufak bir makyaj geçirmişti bu makyajda koltuk döşeme kumaşları arka stoplar gri-beyaz vs gibi belirsiz özellklerdi. Fakat 1997 Haziranında en büyük makyajını aldı. Aslında bu da çok büyük bir makyaj değildi. Alt kısımları siyah renkte olan tamponlar tek renk olurken, yeni modelin ön tampon ızgarası parçalı bir tasarıma sahipti. Aracın arkasına baktığımızda stop lambalarının orta kısmının siyah tona büründüğünü ve arka tampon alt kısmının biraz daha değiştiğini görüyoruz.
Biz bu makyajlı modelleri 1998 model yılı olarak gördük çünkü o zamanlar araçlar temmuzdan sonra bir sonraki model yılına geçiyordu. Aynı zamanda bu makyaj ile birlikte Mercedes-Benz’in ihracat pazarı için ürettiği W202 Mercedes-Benz 200 Kompressör araçlar gelmeye başlamıştı.
W202 ve S202 Mercedes-Benz Yenilikleri ve Yeni Modelleri
W202 Mercedes-Benz Tarihçesi başlıklı bu makalemi elimden geldiğince özetlemeye çalışmama rağmen yinede beklediğimden daha uzun bir makale oldu. Umarım sizleri fazla sıkmamışımdır. İlerleyen zamanlarda artık seri haline gelen orijinal boya kodları ile ilgili çalışmam ve donanım paketlerinin ayrıntılı açılımlarını anlatan makaleler ile W202 C Serisini sizlere anlatmak niyetindeyim. Diğer Mercedes-Benz Tarihçeleri için linki tıklayınız.
Lütfen yorumlar kısmından deneyimlerinizi ve fikirlerinizi bizimle paylaşınız, alttaki linki tıklayarak bir kaç dakikanızı ayırabilirseniz çok sevinirim.
Bloğumuzdan Daha Etkin Faydalanmak İçin Lütfen Okuyunuz!
Kaynak: Daimler A.G.
Elinize sağlık , her zaman ki gibi on numara bir paylaşım olmuş. Nacizane fikrim Türkiye şartlarında bir megane veya fiat binmektense ve hatta toyota da buna dahil 123 kasadan sonra binilecek en ekonomik ve masrafsız arabadır.
Teşekkür ederim sağolun.
Siteniz harika,yeni keşfettim bilgilerinizle biz mercedes hayranlarını aydınlattığınız için teşekkürler.
Teşekkür ederim Metin bey üyesi olduğunuz facebook guruplarında paylaşarak bloğumun tanınmasına destek olabilirsiniz.
selamünaleyküm serdar abi. ben de en az sizin kadar araba sevdalisiyim ve ozellikle mercedes ve bmw modelleri hakkinda ciddi bir birikimim var. mercedes e serisi tarihcesi baslikli yazi gelecek mi ? kaleminize saglik, selamlar.
Teşekkür ederim abicim, Katagoriler kısmından ( Cepten giriyorsanız alt kısımda Masaüstü görünümü butonunu tıklayınca cıkar) E Serisi tarihçesini ve diğer tüm yazılarımı okuyabilirsin.
sizin facebook grubunuz varsa katilmak isterim. bir de Allah nasip ederse yurt disindan w140 s600 bakiyorum, temiz guvenilir bir arac bulursam satin alip turkiye’ye getirecegim. sizin oneriniz var midir bu hususta ? bildiginiz galeri vb yerler.
Merhaba Reşit Bey Facebook gurubum Mercedes-Benz 2. EL By Klasikotom.com dur katılabilirsiniz. Sizi yönlendirebileceğim yurtdışında herhangi bir yer maalesef yok.
Serdar bey 2 günde bütün klâsik merdeces yazılarınızı büyük bir zevkle okudum. Derli toplu bakımlı diri bir araç arıyorum.Günlük kullanım olarak şehiriçi aracı üzmeden hangi kasayı tavsiye edersiniz. W202 124 126 140?
Rutin bakımını yaptığım sürece beni üzmeyecek hangi kasayı ve motoru (benzin dizel) tavsiye edersiniz?
Soner bey merhaba, istediğiniz tarza en uygun araç W124 modelidir. KLASİKOTOM instagram sayfama bakarsanız orada Satılık olan düzgün araçlar var.
İlginize alakanıza çok teşekkür ederim. Hiç birşey için olmasa bile sadece gelecek nesillere böyle detaylı bilgi birikimini sistemli bir şekilde bıraktığınız için takdire şayan bir iş yapıyorsunuz.
ANKARADAN SELAMLAR 96 YILINDA BUYANA 124 KASA 210 KASA ŞİMDİDE 202 ALMAK İSTİYORUM KALEMİNİZE SAĞLIK TEŞEKKÜR EDERİM
Teşekkür ederim Rasim bey sağolun…
Çok teşekkür ederim güzel bir çalışma olmuş. Elinize sağlık.
Ben teşekkür ederim sağolun…
İyi günler benimde w 202 1994 model c220 CDI aracım var.bu araçtan aldığım zevki w211e220 CDI aracımdan inanın alamıyorum.aracım orjinal hiç boyadahi yok 180bin km de sadece kliması olsa beni tatmin edecek.klima taktırma şansım varmı acaba? İyi günler dilerim.
İyi bir klima ustası bulursanız takılabilir ama bayağı pahalıya mal olur diye düşünüyorum zira ön göğüs kontrol paneline kadar değişiklik yapmanız gerekir.
Önce klima bulmam lazım ustayısanırım hallederim.verdiğiniz bilgiye teşekkürler