Mercedes-Benz W210 Tarihçesi
Aslına bakarsanız bugüne kadar yazdığım W210 Makalelerinden sonra Mercedes-Benz W210 Tarihçesi hakkında söyleneceklerin bir çoğunu söylemiştim. Ama özellikle Klasikotom YouTube Kanalım üzerinden Mercedes-Benz W210 Tarihçesi hakkında videolar istiyordunuz. Bende videodan önce makalenin daha doğru olacağını düşündüğümden W210 Mercedes-Benz’in doğuşundan üretim sonuna kadar geçen serüveni, tüm modellerini, motor ve teknik özelliklerini sizlerle paylaşmak istedim.
W210 Mercedes-Benz modelinin tasarım serüveni 1993 yılında Cenevre Oto Show Fuarında CLK Concept otomobilinin tanıtılması ile başlamış oldu. Bruno Sacco Başkanlığındaki tasarım ekibinden İngiliz kökenli tasarımcı Steve Mattin tarafıdan dizayn edilen Mercedes-Benz W210 modeli 0.27cd değerinde muhteşem sürtünme katsayısı ve 30 dan fazla teknik yeniliği içinde barından, Lüks orta sınıfta yeni bir mihenk taşı olmanın habercisiydi.
Yepyeni bir dizayn anlayışının benimsendiği Mercedes-Benz W210 daha yumuşak hatları ile dizayn anlayışını yeni bir kulvara taşıdı. Mercedes-Benz W210 ”Vieraugengesicht” adı ile anılan Eliptik Dört Farı ile ön plana çıkarıldı. ( Biz de Kedi Gözü adı ile anılmaktadır ) Ayrıca W210 serisi Xenon Farların kullanıldığı ilk seri üretim Mercedes-Benz otomobili oldu.
1995 Haziranında üretimine başlanan Mercedes-Benz W210 serisi W210 Kodu ile Sadan, 1996 Mayısından itibaren S210 Kodu ile T Model yani SW versiyonu ve 1997 Ocağından itibaren de C208 Kodu ile CLK Modeli Coupe versiyonları olmak üzere 2002 yılına kadar toplam 1.653.437 adet Mercedes-Benz W210 Serisi araç üretildi.
Daha önce Mercedes-Benz W202 C Serisinde uygulanan Classic, Elegance ve Avantgarde Donanım paketleri, Mercedes-Benz W210 E Serisinde de kullanıcıların hizmetine sunuldu. Mercedes-Benz W210 E Serisi, AMG paketi de dahil olduğu 4 temel paket ile satışa sunulurken, Mercedes-Benz, Individualitat adlı Bireyselleştirilmiş araç satışını hayata geçirerek kullanıcının tercihine göre üretim yapmaya başladı.
Temel paket yani Standart donanımı içinde barındarın Mercedes-Benz W210 Classic paketi, üzerine ilave fiyat farkı ile satın alınan Elegance, Avantgarde ve AMG Paketleri kendine özgü farklılıklar içermektedir. Konuyu oldukça ayrıntılı olarak anlattığım BU MAKALEYİ OKUYABİLİRSİNİZ.
Mercedes-Benz W210 E Serisinde uygulanmaya başlanan Bireyselleştirilmiş satış uygulaması tam olarak her biri birbirinden farklı olan özel sipariş araçların satılmasına, bu nedenle de içinden çıkılması zor bir ikinci el piyasasının doğmasına neden oldu. Buna üretim sonuna doğru 2000 lerin başında Türkiye’de uygulanmaya başlanan E1, E2 paketleride dahil olunca bu kargaşa daha fazla büyümeye devam etti. E1, E2 Paketi hakkında oldukça geniş kapsamlı bir makale hazırladım. ( BURADAN OKUYABİLİRSİNİZ )
Mercedes-Benz W210 E Serisinde her zaman olduğu gibi güvenlik en önemli konulardan bir olmaya devam etti. Yılların verdiği tecrübe ile aracın kaza anında gösterdiği durumlar, aracın içindekileri korumaya yönelik olarak iyileştirildi. Mercedes-Benz W210 Serisinde Opsiyonel ESP Elektronik Stabilize Proğramın yanı sıra, ETS ® elektronik çekiş sistemi , elektronik bir sürüş yetkilendirme sistemi, ön ve arka elektrikli camlar, dış sıcaklık göstergesi, toz filtresi ve arka raftaki üçüncü fren lambası bulunuyordu. Mercedes-Benz W210 E Serisi’nde prömiyeri yapılan diğer birçok yenilikçi sistem arasında, ön cam silecekleri için bir yağmur sensörü, otomatik klima için bir hava kalitesi sensörü ve “Parktronic” ultrasonik park yardımı (PTS) sunuluyordu.
Mercedes-Benz E Serisi’nin tip yelpazesi başlangıçta üçü dizel motorlu ve beşi benzinli motorlu olmak üzere sekiz modelden oluşuyordu. Motor yelpazesi, esasen Mercedes-Benz W124 ve W202 serilerinde kendilerini kanıtlamış yeni Mercedes-Benz W210 E Serisi’nde az çok değiştirilmiş versiyonlarda kullanılan tanınmış ünitelerden oluşuyordu. Gelin şimdi bu motorların teknik özelliklerine hep birlikte bakalım:
Mercedes-Benz, W210 Serisinin OM604 Dizel motorlarını geliştirerek Silindir başına 4 Valf teknolojisine sahip yeni nesil Dizel motorları kullanmaya başladı. Zira W124 modellerinde 2 Valf teknolojisi mevcuttu. Ama Dizel motorlar konusundaki Devrim niteleğindeki yenilik 1998 yılında OM611 kodu ile üretilen CDI Teknolojisine sahip dizel motorların üretilmesi ile başladı. Benzinli motorlara baktığımızda dikkati çeken motorlar V6 Silindirli motorlar oluyor. Altı silindirli motorlarda 1997 yılına kadar sıralı 6 Silindirli motorlar kullanıldı. Burada ipucu olarak şunu söyleyim Motor Numarasında M104 kodunu görüyorsanız Sıralı 6 Silindirli, M112 kodunu görüyorsanız V6 Silindirli bir araç satın alıyorsunuz demektir.
Mercedes-Benz W210 E Serisi temel donanımları dışında bir çok donanım ilave ücret ödenerek alınıyordu. Elbette bir aracı Bireyselleştirmenin bir bedeli olacaktır. Şimdi altta 1996 Ocak ayı Almanya Fiyat listesini paylaşacağım ama bu rakamlar araçların artı donanımsız Baz fiyatlarını içermektedir. Onun altında ise Ek ücret ile alınabilen Ekstra Donanımlar arasından sizlere bir kaç örnek sunmak istiyorum ki fiyatlar konusunda fikriniz olsun.
Mercedes-Benz W210 E Serisi Ekstra Donanımları
*214 Arka aksta seviye kontrolü içeren uyarlanabilir sönümleme sistemi (ADS) 4.370 DM
*471 Çekiş kontrolü (ASR) 1.380 DM
*351 Otomatik pilot sistemi (entegre radyolu navigasyon sistemi) 4.025 DM
*472 Elektronik Stabilite Programı (ESP) Sadece V8 araçlarda 1.725 DM
*420 Seyir kontrollü otomatik şanzıman 4 Hızlı 3.202 DM
*423 – 425 Seyir kontrollü otomatik şanzıman 5 Hızlı 3.438 DM
*580 Manual Klima 3.162 DM
*581 Otomatik Klima Kontrolü 4.915 DM
*289 Deri / ahşap tasarımlı deri direksiyon simidi 1.115 DM
*275 Hafıza paketi (sürücü koltuğu, direksiyon kolonu ve dış aynalar) 2.012 DM
*242 Ön koltuk el. Hafızalı ayarlanabilir sağ 1.322 DM
*MB Tex Deri Suni Deri Döşeme 373 DM
*MB Deri Döşeme 3.461 DM
*810 Ses sistemi (BOSE) 1.138 DM
*414 Cam tasarımlı elektrikli sürgülü / açılır tavan 2.265 DM
*612 Far temizleme sistemli ve dinamik far mesafe kontrollü Xenon farlar 1.782 DM
1999 Haziranında Mercedes-Benz, W 210 serisi E Serisi sedanın güncellenmiş Facelift Yeni Makyaj versiyonunu sundu. Dört yıllık üretimi süresi içinde Mercedes-Benz W210 serisinden yaklaşık bir milyon araç satmıştı. Bu makyaj ile daha şeffaf farlar kullanılırken, aracın ön kısmı 2 cm alçaltıldı. Aracın 1800 noktasında yenileme yapılırlen, bunların göze çarpan özellikleri sinyal adepte edilmiş yan aynalar, ön tampon şekli, araç renginde yan kaplama çıtaları, yeni tip döşeme seçenekleri, direksiyon ve ön kombi göstergesiydi. Biz bu araçları Türkiye’de 2000 model yılı ile birlikte görmeye başladık.
Mercedes-Benz W210 E Serisi 4 Matic modelleri Avusturya Graz Steyr Fabrikasında G Serisinden edinilen mühendislikten faydalanılarak üretilmiştir. Bildiğiniz gibi Mercedes-Benz 1979 yılından beri G Serisi modellerini bu fabrikada üretmektedir.
Mercedes-Benz W210 modellerinin tüm renklerini kodlarını örnekleri ile birlikte bir makale altında düzenledim, dilerseniz BURADAN OKUYABİLİRSİNİZ… Bunun dışında Mercedes-Benz’in Tüm kasa ve model versiyonlarını TARİHÇELERİNİ İSE BURADAN OKUYABİLİRSİNİZ.Kalın Sağlıcakla…
Yazılarımdan daha kolay haberdar olmak için Bloğuma Abone olabilirsiniz böylelikle yeni yazılarım otomatik olarak mail kutunuza iletilebilecektir. Ayrıca yazı aralarında bulunan ticari paylaşımlardan bir iki tanesini ziyaret ederseniz varlığımızı sürdürmemize ufakta olsa bir destekte bulunmuş olacaksınız. Bu konudaki hassasiyetiniz için şimdiden teşekkür ederim…
Çok güzel, ziyadesi ile bilgilendirici bir çalışma olmuş. Diğer makalelerinizi de takip ediyorum. Mercedes arabalarında olan her türlü yanlış / belirsiz bilgi sayenizde netlik kazandı. 2001 W210 Kompressor Elegance sahibi olarak çok faydalandım. Teşekkür eder çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Teşekkür ederim.
Çok güzel ve ayrıntılı yorumlarınız her noktasını okurken aracım gözümün önünden geçiyor. Uzun zamandır araştırıp bulamadığım bir sorum olacak aracım elegane 2002. Park sensörüm yok manuel klimalıdır. Tesisat altyapısı parksensörü ve elektronik klimaya geçmeye uygun mu? Araç satış esnasında özelleştirilebildiğini düşündüğümde tesisat sisteminin her eklemeye uygun olması gerektiğini düşündürüyor.
Bu konuda en sağlıklı bilgiyi servis verecektir. Ama bence alt yapısı mevcuttur, fakat bu değişim orjinal parçara ile yapılması gereken ve size çok yüklü bir maliyet çıkaracaktır. Ben olsam böyle bir değişeme gitmem…
İçerikler çok anlaşılır ve faydalı,çok teşekkürler.