Pontiac Klasikleri

1958 Pontiac Bonneville Convertible & Coupe

Bugün sizlere Amerikan Otomobil Tarihi içinde en çok beğendiğim modellerin olduğu 1958 yılına ait Pontiac Bonneville Convertible Coupe, Sport Coupe modellerinin tarihini model ve motor versiyonlarını özellikleri ile birlikte anlatmak istiyorum.

1958 Pontiac Convertible Coupe Tarihçesi

Pontiac Bonneville Convertible Coupe Katalog Resmi
Pontiac Bonneville Convertible Coupe Katalog Fotografı
Pontiac Bonneville Convertible Coupe Katalog

Pontiac, 1958 yılında dört ayrı model ismi ile üretim yapıyordu. Pontiac Chieftain, Pontiac Star Chief, Pontiac Super Chief ve en lüks modeli olan Pontiac Bonneville modelleri ve bu modellerin ayrı ayrı kasa versiyonları ile satışa sunuluyordu. 1958 Pontiac Bonnevill‘nin Convertible modeli sadece 3.096 adet üretilmiş, koleksiyonerlerin gözdesi haline gelmiş bir Amerikan Klasiğidir.

Pontiac Bonneville Convertible Coupe
Pontiac Bonneville Convertible Coupe
Pontiac Bonneville Convertible Coupe

1950’li yıllarrın tasarımlarında neredeyse tüm Amerikan araçlarında kullanılan Uçak ve Roket figürü adeta hız ve konforun simgesi niteliğindeydi. Ön çamurluk üstündeki Uçak ve çamurlukların üzerindeki çizgilerin yanı sıra yan kısımdaki Roketten esinlenen spor tasarımı benim çok hoşuma gitti. Pontiac, ilk defa Bonneville Convertible modellerinde 2+2 şeklinde tek parça koltuk tasarımını kullanmaya başladı. Aracın Kanada versiyonunu Pontiac Parisienne Convertible ismi ile piyasaya sürüldü. Şimdi gelelim bu eşsiz aracın motor ve teknik özelliklerine.

Pontiac Bonneville Convertible Coupe Motor ve Teknik Özellikleri
Pontiac Bonneville Convertible Coupe Motor ve Teknik Özellikleri

1958 Pontiac Bonneville‘in motor özelliklerine baktığımızda Cabriolet ve Coupe modellerinde aynı motorların kullanıldığını fakat aracın motor faklılıklarından kaynaklı model isimleri aldığını görüyoruz. Pontiac Bonneville Convertible & Coupe Tempest 395 Four-Barrel ( 3 ileri düz vites ) V8 6041 cc / 368.7 cub 255 Hp 488 Nm. Pontiac Bonneville Convertible & Coupe Tempest 395 Four-Barrel Hydra-Matic ( 4 ileri otomatik ) V8 6041 cc / 368.7 cub 285 Hp 536 Nm. Pontiac Bonneville Convertible & Coupe Tempest 395 Tri-Power ( 3 ileri düz vites ) V8 6041 cc / 368.7 cub 300 Hp 542 Nm. Pontiac Bonneville Convertible & Coupe Tempest 395 Tri-Power ( 4 ileri otomatik ) V8 6041 cc / 368.7 cub 300 Hp 542 Nm. Pontiac Bonneville Convertible & Coupe Tempest 395 Fuel Injection Hydra-Matic ( 4 ileri otomatik ) V8 6041 cc / 368.7 cub 310 Hp 542 Nm.

1958 Pontiac Spor Coupe Tarihçesi

Pontiac Bonneville Spor Coupe Tarihçesi
Pontiac Bonneville Spor Coupe Tarihçesi
Pontiac Bonneville Spor Coupe Tarihçesi

1958 Pontiac Spor Coupe modeli ( Bizdeki deyimi ile tek kapı direksiz) toplamda 9.144 adet üretilmiştir. Elektrikli camlar, hidrolik direksiyon ve ilk defa bu modellerde kullanılan Trans-Portable radyosu aracın içinden çıkarılıp, araç dışında da kullanılabiliyordu.

Pontiac Bonneville Spor Coupe
Pontiac Bonneville Spor Coupe
Pontiac Bonneville Spor Coupe

Pontiac Bonneville‘in piyasa rakamlarına baktığımızda Yurtdışında Convertible modellerinin 150.000 $ civarında Spor Coupe’lerin ise 80.000 $ – 100.000 $ civarında el değiştirdiğini görüyoruz. Türkiye’de bildiğim kadarı ile bu modellerden bulunmuyor, fakat sizin bildiğiniz bir araç varsa yorumlara yazarsınız sevinirim.

Pontiac Bonneville Spor Coupe
Pontiac Bonneville Spor Coupe
Pontiac Bonneville Spor Coupe
Pontiac Bonneville Spor Coupe

Lütfen yorumlar kısmından deneyimlerinizi ve fikirlerinizi bizimle paylaşınız, alttaki linki tıklayarak bir kaç dakikanızı ayırabilirseniz çok sevinirim.

Bloğumuzdan Daha Etkin Faydalanmak İçin Lütfen Okuyunuz!

Serdar BELLEK

Bu Bloğun yazarı Serdar BELLEK 1967 Yılında İstanbul Sarıyer'de doğdu, Mercedes Benz Bayisi Mengerler'de ve bayi teşkilatlarında yaklaşık 15 yıl boyunca 2.El Otomobil Satış Müdürlüğü yaptı. 2009 yılından 2019 yılına kadar başta Mercedes Benz ve diğer Alman otomobillerinin satışını yapan ASR MOTORS'da Genel Müdürlük yaptı. Evli ve üç çocuk babasıdır. Bu Bloğu kurmaktaki amacı yine kendisinin kurucusu olduğu ve 35.000 Üyesi bulunan Mercedes Benz 2.EL® Facebook gurubunun devamında, Mercedes Bmw ve diğer tüm klasik otomobil markalarına ve klasik olan her türlü objeye gönül vermiş kişilerin ''Doğru ve Sağlıklı Bilgilere'' ulaşmasını temin etmek, almak istedikleri araçları aldıklarında karşılaşacakları durumları kendilerine bildirmek, ve Türkiye'deki ikinci el piyasası hakkında doğru bilgilere ulaşmasını sağlamaktır.Lütfen Yorumlarınız ile bloğumuza destek olunuz...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Content is protected !!