Renault Fregate Tarihçesi
İkinci Dünya Savaşı sonrası modellerinden biri olan Renault Fregate Tarihçesi 1951 ile 1960 arasında geçen sürece dayanmaktadır. Temelde Renault 4 modelinin bir türevi olan Renault Fregate modelinin, motor teknik özlliklerini ve üretim serüvenini sizlere dilim döndüğnce kısaca anlatmak istiyorum.
Renault markası küçük otomobil segmentinde genelde 748cc hacmindeki Renault 4CV modelini üretirken, en büyük segmentteki Colorale ( Dört Silindir 2383cc ) modelinin bir altına konumlandırdığı, orta sınıf bir model olan Renault Fregate modelini 1950 yılında halka tanıtıldı.
İlk önce Renault 4 CV modeli gibi arkadan motorlu olması planlanan Fregate, Markanın aldığı radikal bir karar ile arkadan motorlu ”Proje 108”in terkedilerek, önden motorlu bir tasarıma geçilmişti. Acele ile alınmış bu kararın bir takım Mühendislik zaafiyetlerine neden olduğu söylenir.
Renault Fregate modeli sıralı dört silindirli 1997 cc hacminde 58 Hp güce sahip bir motor ile satışa sunuldu. Lüks versiyonu olan Renault Fregate Amiral modeli 899.000 Franka satışa sunuldu.
Renault, “Frégate Affaires”, basitleştirilmiş bir ön panel, azaltılmış iç kaplama, dış krom kaplamaların tamponlardan çıkarılması ve ikiz sis farlarının kaybolmasını içeren azaltılmış bir versiyon karşılığında yaklaşık 100.000 franklık bir fiyat tasarrufu ederek aracı 799.000 Frank’a pazara sürdü. Bu savaş sonrasının zor şartlarında aracın satışı için önemli bır adımdı.
1954 yılında Renault aracın ön kısmında ufak bir makyaj yaptı, bunun yanında 58 hp gücündeki motoru 65 Hp’ye yükselterek Renault Fregate 55 ismi ile piyasaya sürdü.
1955 yılında 1956 model yılı ile pazara sunulan 2141cc 77 hp’lik Renault Fregate Grand Pavois modeli ile aynı güçteki Renault Fregate 56 Amiral ve SW Domaine modellerini piyasaya sürdü. Zira kullanıcılar sıkça aracın motorunun zayıf olduğundan şikayet ediyorlardı.
Renault, 1957 model yılı ile birlikte hafif makyajlı basic modeli olan Renault Fregate Afferies modelinin ismini, Renault Fregate 57 Caravelle olarak değiştirdi.
1958 sonlarında Renault, Renault Fregate Transfluide adında otomatik şanzımanlı 80 hp gücündeki yeni versiyonunu lüks modellerde kullanmaya başladı. Bununla birlikte SW vagonun lüks versiyonu olan Manoir Break SW modeli de piyasaya sürüldü.
1960 yılında yaklaşık 163.383 adetlik üretim adedine ulaşan Renault Fregate modeli üretim bandındaki yerine veda etti. Özellikle son yıldaki düşük satış adetleri Fregate’nin, Renault markasının başarısız modellerinden biri olarak anılmasına neden olmuştur. Kalın sağlıcakla…
Yazılarımdan daha kolay haberdar olmak için Bloğuma Abone olabilirsiniz böylelikle yeni yazılarım otomatik olarak mail kutunuza iletilebilecektir. Ayrıca yazı aralarında bulunan ticari paylaşımlardan bir iki tanesini ziyaret ederseniz varlığımızı sürdürmemize ufakta olsa bir destekte bulunmuş olacaksınız. Bu konudaki hassasiyetiniz için şimdiden teşekkür ederim…