R129 Mercedes-Benz SL Tarihçesi
R129 Mercedes Benz SL Tarihçesi uzun zamandan beri yazmayı düşündüğüm fakat, uzun bir konu olmasından dolayı bir türlü fırsat bulamadığım bir konuydu. Bugün sizlere Dilim döndüğü kadar ve mümkün olduğu kadar basit bir şekilde R129 Mercedes-Benz Tarihçesini, motor ve teknik özelliklerini, üretim ve tasarım hikayeyesini, tüm modellerini ve makyajlarını ayrıntıları ile anlatmaya çalışacağım.
Mercedes-Benz tarafından üç ayrı periyotta üretilen R129 Mercedes-Benz tarihçesi için ben de sizlere bu makaleyi üç ayrı kısma bölerek anlatmak istiyorum. Bu periyotlara da birinci, ikinci ve üçüncü dönem adlarını vererek yazmayı daha uygun buldum. Böylece araçların makyajlarını sizlere daha rahat basit bir şekilde anlatabileceğim.
Bloğumda yazmış olduğum W198 Mercedes-Benz 300SL Tarihçesi ve W121Mercedes-Benz 190SL Tarihçilerinde bahsettiğimiz SL serisinin 107 kasadan sonraki temsilcisi olan R129 Mercedes-Benz’in Ar-Ge çalışmaları 1970’lerin ortalarında başladı. 1980’lerin başında çalışmaları hızlandırılan R129 modeli Kasım 1981’de oldukça başarılı sonuçlar elde edilen bir rüzgar tünellerinde beklenenin üstünde başarı gösteren Bruno Sacco‘nun tasarım prototipi üzerinde karar kılındı. 1984 yılında Roadster prototipi için onay alınan R129 modelinin üretim kararı alınarak, 1988 yılında üretimine başlanacağı ilan edildi. R129 Mercedes-Benz üretim başlangıcı 300 SL modeli ile Mayıs 1988 yılıdır. Fakat bazı kaynaklarda başlangıç yılı 1989 olarak belirlenmiştir.
1989 Mart ayında düzenlenen Cenevre Fuarında Dünya promiyeri yapılarak halka tanıtılan R129 Mercedes-Benz serisi bir çok teknolojik yeniliklere imza atarken, kullanıcılar üzerinde büyük bir güven kazanmanın yanında, 0.32 Cw değerindeki Sürtünme Katsayasına ulaşan eşsiz tasarımı ve 30 saniyede açılabilen tavanı ile konfor ve güvenliği bir arada sunan harika bir Roadster modeliydi.
1990 yılında İtalya Torino’da kazanılan Tasarım ödülünün de sahibi olan SL serisi günümüzde klasik otomobil severlerin gözdesi haline gelmeyi başarmış nadir otomobillerdendir.
R129 Mercedes-Benz’in gövdesi normal bir araca göre çok daha mukavemet gösterebilen takviyeler ile donatılırken, kasası güçlendirilmiş Entegre Emniyet kemerli ön koltukları aracın içindekileri koruma konusunda en üst noktayı hedefliyordu.
İlk başlarda Güvenlik konusundaki endişeleri gidermek için Targa Tavanlı bir araç düşünülüyordu fakat bu görünüm Mercedes-Benz’in Roadster tasarımı ile bağdaşmayacağı için Mercedes-Benz mühendisleri olağanüstü yenilikçi bir çözüm buldular; Mühendis Karl-Heinz Baumann ve ekibi Otomatik Roll Bar sistemi sayesinde aracın dengesi bozulduğunda Koruyucu Roll Bar sistemini 0,3 saniyede otomatik olarak açık hale getiren bir sistem ile Dünyada eşi benzeri olmayan bir buluşu hayata geçirdiler.
Güvenliğin yanında konfor ve mükemmel yol tutuşunu sunmak isteyen Mercedes-Benz mühendisleri Adaptive Damping System, Adaptif Sönümleme Sistemi adında bir sistem olan ADS‘yi SL serisinde kullanmaya başladılar. ADS sistemi şu şekilde çalışıyordu. Araç ile bozuk bir yola girince düşük hızdayken manuel olarak aracı 3 santim yükseltebilirsiniz, araç 72 Km/h hıza çıkınca otomatik olarak 3 santim alçalarak eski seviyesine gelir, yine hıza bağlı olarak aracın hızı 122 Km/h geçerse araç otomatik olarak normal seviyesinden 1,5 santim daha alçak hale gelerek daha iyi bir yol tutuşu sunar. SL 600 de standart olarak gelen ASD sistemi, diğer tüm modellerde 6600 DM fark ödenerek alınabiliyordu.
R129 Mercedes-Benz SL serisinde sunulan ABS, ASR gibi güvenlik sistemlerinden daha fazla hayati bir önem taşıyan Elektronik Stabilize Program, Elektronik Denge Proğramı ESP sistemi, Aracın dengesi bozulduğunda aracın durumunu algılayıp gerekli frenlemeyi yaparken gerektiğinde motorun Torkuna da müdahale ederek aracın tekrar stabil gidiş izine girmesine yardımcı oluyordu. SL 600 ve SL 500 serilerinde standart donanımda sunulan ESP için diğer serilerde 1998 yılında 1500 DM fark ödemek gerekliydi.
Elbette R129 modelinin ilklerinden bahsederken Gazdan gelen ışık sloganı ile tanıtılan Xenon far sistemi eski Helojen lambalara oranla iki kat daha fazla ışık vererek gece sürüş güvenliğinin daha üst seviye taşıdı. Tabii ki SL 600 harici modellerde 1550 DM ekstra ücret karşılığında.
Biliyorum fazla uzatıyorum ama R129 Mercedes-Benz SL serisinde uygulanan tavan sistemlerinde de bahsettikten sonra motorlara geçeceğiz, Standart Softtop tavanın haricinde 5215 DM fark ile Polyester Hardtop tavan ve sonraki yıllarda ise 4700 DM fark ödeyerek Panaromik Cam Tavan alabilyordunuz.
1992 Ekiminde, Mercedes-Benz en üst versiyonu olan V12 silindirli 394 Hp gücündeki 600 SL modelini piyasaya sundu. Şimdi hep birlikte R129 Mercedes-Benz Motorlarına ve Teknik özelliklerine göz atalım.
Mercedes-Benz R129 SL Altı Silindirli Motorları ve Teknik Özellikleri
Mercedes-Benz R129 SL V8 Sekiz Silindirli Motorları ve Teknik Özellikleri
Mercedes-Benz R129 SL V12 Oniki Silindirli Motorları ve Teknik Özellikleri
Mercedes-Benz R129 SL 1989 – 1995 ( 1. Dönem )
Aslında bu dönemin, daha doğrusu R129 Mercedes-Benz üretiminin başlangıç zamanı 1988 Mayısıydı. Fakat fabrikanın üretim kapisetesi sorunundan dolayı, SL imalatı Sindelfingen’den Bremen fabrikasına taşındı bu nedenle ana üretim 1999 Martında başladı. İlk seride sinyaller turuncu renkte, daha düz çizgilere sahip bir tampon tasarımı ve Yedi kanatçıklı ön panjur kullanılıyordu.
Araca yandan baktığımızda, ön çamurluklarda bulunan Üç girişli havalandırma girişleri, araç rengine yakın kontrasta farklı renkli yan kaplamaları (Pakolar) ve siyah renkli kapı kollarını görüyoruz. Sportline modelindeki sekiz delikli jantlar dikkat çekiyor.
R129 Mercedes-Benz SL modelinin arka tasarımına baktığımızda, üç kanallı stop lambaları ve beyaz renkli geri vites lambası ayrıntıları ve düz tasarımlı arka tamponu olduğunu görüyoruz.
İlk serinin iç kısmına baktığımızda ilk yıllardaki direksiyon tasarımı ve sonrasındaki değişikliği yukarıdaki fotoğraflardan görebilirsiniz. Bunun dışında 1995 yılındaki makyaja kadar çok önemli bir değişiklik olmadığını görürüz, sadece 1994 sonuna doğru, aracın analog km sayacı digital ile değişti.
1993 Haziranında Mercedes-Benz tüm serilerine uyguladığı Tip şilti değişimini SL serisine de uygulayarak, SL ibaresini öne alarak bu sınıfa resmen SL Sınıfı, SL Klasse, SL Class ismini vermiştir.
Mercedes-Benz R129 SL 1995 – 1998 ( 2. Dönem ) 1. Makyaj
1995 Eylülünde düzenlenen Frankfurt IAA Fuarında, SL modelleri görsel ve teknik olarak güncellenerek küçük çaplı bir Facelift yani makyaj geçirdi. Bu makyaj daha çok 1996 model yılı ile birlikte uygulanmaya başladı.
İkinci seri Mercedes-Benz R129 SL’in ön kısmına bakınca daha spor bir tasarıma kavuşan ön tampon, beyaz renkli sinyal lambaları, Altı kanatçıklı ön panjur ve opsiyonel olarak alınan Yeni Xenon farları görüyoruz.
2. Seride araca yandan baktığımızda ilk dikkat çeken unsur yan kaplamaların ve tamponların aracın rengi ile aynı renkte olması ve ön çamurluktaki daha önce üç girişli havandırma girişlerinin, daha büyük girişli ve ikiye düşürülmesi oldu. Ayrıca 12 delikli yeni tip jantlar uygulanmaya başladı.
Mercedes-Benz R129 SL arka görünümünde en çok dikkat çeken unsur arka bagaj kapağında yıldızın üstüne takılan Kırmızı Bikromatik stop lambasıydı. Bunun dışında arka tamponda daha spor bir tasarıma kavuştu.
Bu makyajda aracın iç kısmına baktığımızda yan kapı panellerinde ve koltuklarda ufak tefek ayrıntılar değişirken en belirgin değişiklik araca yeni tip bir direksiyonunda oldu. SL 500 ve SL 600 modellerinde 5 vitesli otomatik şanzıman standart olarak üretilmeye başlandı. Elektronik stabilite programı (ESP) (sadece SL 600 ile standart) olarak uygulanırken, opsiyonel olarak Panaromik Cam Tavan seçeneği sunulmaya başlandı. Teknik olarak baktığımızda; V12 ve V8 motorlar modifiye edilirken, Haziran 1996’dan itibaren SL 280 ve SL 320 için de yeni tip elektronik 5 ileri otomatik şanzıman opsiyonel olarak sunulmaya başladı. Bunun dışında tüm modellere BAS Sistemi yani Yadımcı Fren Asistanı eklendi.
Mercedes-Benz R129 SL 1998 – 2001 ( 3. Dönem ) 2. Makyaj
1998 Nisanının sonlarında Mercedes-Benz R129 SL serisi 2. Facelift Makyajını geçirdi. Bu makyajdan sonra 2001 Temmuzuna kadar üretimde kalan SL Serisi, 2000 yılında yeni deri seçenekleri ve ufak tefek teknolojik değişiklikleri içeren bir facelift daha geçirdi. Teknik anlamdaki en önemli yenilik ise Yeni 3 valf teknolojisine sahip olan V6 ve V8 motorlardır.
Bu makyajda aracın ön kısmına baktığımızda daha önceki haline göre yumuşak bir tasarıma kavuşan aynalarının haricinde, önceki hali ile hemen hemen aynı olduğunu görüyoruz.
Araca yandan baktığımızda ise, gövde rengindeki kapı kolları ve beş delikli iki farklı yeni tip jant tasarımı bu makyajın yeniliklerinden.
Arka tasarımda ilk dikkat çeken unsur daha modern bir çizgiye sahip olan iki kanallı stop lambaları oluyor. Bunun dışında bir yenilikte Yeni tip Oval Egsoz tasarımı.
Bu makyajda en fazla değişimin aracın iç kısmında olduğunu görüyoruz. Yeni tip direksiyon, yeni tip digital klima ve radyo, Kombi göstergesinde krom çerçeveler, 2000 yılından sonra yeni deri döşeme seçenekleri bunlardan dikkati çekenler…
Mercedes-Benz R129 SL Orijinal Boya Kodları Renk Kodları
Boya kodları ve örnekleri ile ilgili ayrıntılı bir makale daha sonra İnşaalah gelecektir.
Mercedes-Benz R129 SL Orijinal Boya Kodları Renk Kodları
Mercedes-Benz R129 SL Özel Modelleri
Mercedes-Benz R 129 SL Serisinin üretimi süresince 20 civarında Özel Model tipinde araç üretimiştir. Bu araçların özelliklerini sizlere ilerleyen zamanlarda ayrı makaleler olarak anlatmayı düşünüyorum. Bu modellerin başlıcalarının isimleri ve üretim adetleri şu şekildedir.
1994 Mercedes Benz R129 Mille Miglia 500SL / 10 Adet 1995 Mercedes-Benz R129 Special Edition SL 280, SL320, SL 500 / 630 Adet 1997 Mercedes-Benz R129 40th Anniversary Roadster Edition SL 320, SL 500 / 750 Adet 1998 Mercedes-Benz R129 Special Edition SL 280, SL 320, SL 500, SL 600 / 500 Adet 1998 Mercedes-Benz R129 Designo Edition (MB UK) SL 280, SL 320, SL 500, SL 600 / 150 Adet 1998 Mercedes-Benz R129 Designo Edition (MB Japan) SL 500 / 67 Adet 1999 Mercedes Benz R129 Mille Miglia SL 55 AMG / 10 Adet 2000 Mercedes-Benz R129 SL Edition SL 320, SL 500 / 700 Adet 2000 Mercedes-Benz R129 SL Final Edition SL280, SL320, SL500 / 674 Adet 2000 Mercedes-Benz R129 FormulaOne Edition SL 500 / 20 Adet 2000 Mercedes-Benz R129 Mille Miglia SL 320, SL 500 / 12 Adet 2001 Mercedes-Benz R129 Silver Arrow Edition USA SL 500, SL 600 / 1550 Adet 2001 Mercedes-Benz R129 Mille Miglia SL 600 / 13 Adet 1995 Mercedes-Benz R129 500 SL 6.0 AMG, SL 60 AMG / 633 Adet 1999 Mercedes Benz R129 SL 55 AMG / 65 Adet 1998 Mercedes Benz R129 SL 73 AMG / 42 Adet 1998 Mercedes Benz R129 SL 72 AMG / 35 Adet 1998 Mercedes Benz R129 SL 70 AMG / 150 Adet 1996 Mercedes Benz R129 SL 36 AMG / 2 Adet
Mercedes-Benz R129 SL Serisi Üretim Adetleri
R129 Mercedes-Benz SL serisi 1988 yılından 2001 yılına kadar toplamda 204.940 adet üretilmiştir. Bunların model bazında dağılımı ise şu şekildedir:
- SL 280: 12.319
- SL 300: 39.004
- SL 320: 39.293
- SL 500: 94.048
- SL 600: 11.089
- SL 55 AMG: 65
- SL 60 AMG: 633
- SL 70 AMG: 150
- SL 72 AMG: 35
- SL 73 AMG: 42
- SL 36 AMG: 2
Umarım sizleri fazla fazla sıkmadan R129 Mercedes-Benz Tarihçesi hakkında iyi kötü bir fikir verebilmişimdir. Yazıya eklemek istediğiniz veya katkıda bulunmak istediğiniz bir konu olursa lütfen çekinmeden yorumlar kısmından bana yazınız. Kalın Sağlıcakla…
Yazılarımdan daha kolay haberdar olmak için Bloğuma Abone olabilirsiniz böylelikle yeni yazılarım otomatik olarak mail kutunuza iletilebilecektir. Ayrıca yazı aralarında bulunan ticari paylaşımlardan bir iki tanesini ziyaret ederseniz varlığımızı sürdürmemize ufakta olsa bir destekte bulunmuş olacaksınız. Bu konudaki hassasiyetiniz için şimdiden teşekkür ederim…
Special Thanks: Mercedes-Benz AG
Hola, soy Rafael Campos y el artículo me ha parecido espectacular, muy completo. Tengo un 300sl 24v del 91 desde 1997, ya son 26 años y cada día lo quiero más.
Enhorabuena por el escrito…
I have complied a comprehensive list of all R129 paint colors offered from 1989-2002. This list has every color on offer and every car photographed has been cross referenced with VIN to ensure accuracy. Three colors are missing that I had to substitute a different model, as there were no images available that could be verified. Feel free to use for reference.
The list is in a compressed PDF posted in the form link attached.
Thank you but I cant see, please send serdarbellek@gmail.com